На Волині під супроводом медиків перебуває 2,2 тисячі ВІЛ– інфікованих, з них зі діагнозом СНІД – 874 людини

23 Грудня 2023, 09:49
ВІЛ/СНІД 726
ВІЛ/СНІД

Волинська область належить до областей з низькою поширеністю ВІЛ-інфекції/СНІДу серед населення.

Станом на 1 грудня 2023 року під медичним спостереженням в області перебуває 2 256 ВІЛ-інфікованих людей, з них – 874 особи з діагнозом СНІД. Поширеність ВІЛ-інфекції станом на 1 грудня становила 218,55 на 100 тисяч населення. Такі дані наводять в Управлінні охорони здоров'я Волинської ОВА

Захворюваність за 11 місяців 2023 року порівняно з аналогічним періодом 2022 року збільшилась і становить 14,75 на 100 тисяч населення проти 10,21.

Також в управлінні охорони здоров'я зазначають, що збільшення захворюваності на ВІЛ-інфекцію пов’язано із збільшенням кількості обстежень на наявність антитіл до ВІЛ загального населення області. За дев'ять місяців 2023 року протестували 46 483 особи, з них 14 550 – швидкими тестами. 

Читайте також: Наскільки точні експрес-тести для виявлення ВІЛ

Виявили 141 ВІЛ-позитивних людини – 0,31% від числа обстежених. За аналогічний період 2022 року протестували 33 431 людини, з них 3 902 – швидкими тестами. Збільшення кількості обстежень на наявність антитіл до ВІЛ населення області пов'язано із збільшенням в медзакладах області проведення тестування з використанням швидких тестів.

Читайте такожПідлітки можуть без батьків отримати консультацію щодо засобів профілактики ВІЛ

Особливого успіху в профілактиці ВІЛ-інфекції/СНІДу досягнули при проведенні профілактики шляху передачі ВІЛ від матері до дитини. З часу запровадження Програми профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини (ППМД) Україна, в тому числі і Волинська область, досягла значного прогресу. Завдяки реалізації низки програмних втручань частоту передачі ВІЛ від матері до дитини в області вдалося знизити з 17,9% у 2005 році до 0% за період 2020 – 11 місяців 2023 року.

Читайте також: За листопад в Україні зареєстрували 948 нових випадків ВІЛ-інфекції

Тестування на наявність антитіл до ВІЛ проводять усім вагітним безкоштовно тричі під час вагітності. У разі встановлення ВІЛ-інфекції проводиться медикаментозна профілактика вертикальної трансмісії ВІЛ. Рівень вертикальної трансмісії ВІЛ істотно залежить від своєчасності застосування комплексних заходів програми профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини.

Читайте такожЩо гарантується пацієнтам з ВІЛ в межах Програми медичних гарантій

У зв’язку з особливостями діагностики ВІЛ-інфекції у дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками, усі діти після народження перебувають під медичним наглядом до моменту остаточного встановлення ВІЛ-статусу (18 місяців і старше). Всі діти до однорічного віку, народжені ВІЛ-позитивними жінками, отримують безкоштовно молочні суміші, які закупляються коштом обласного бюджету.

Читайте такожСім міфів про ВІЛ/СНІД, які ви досі можете вважати фактами

На даний час в області забезпечили всебічний доступ до лікування ВІЛ-інфекції. Пацієнти з ВІЛ-інфекцією забезпечені антиретровірусною терапією (далі – АРТ). Станом на 1 грудня цього року АРТ отримували 1762 людини. АРВП забезпечуються за кошти Державного бюджету та гуманітарних коштів (Міжнародного Глобального фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та інших міжнародних благодійних організацій).

Читайте також: Чи можна з підозрою на ВІЛ звернутися до лікаря без направлення

Для розширення доступності до АРТ в області функціонує п'ять сайтів (кабінетів) з видачі АРТ ВІЛ-інфікованим пацієнтам. На сайтах проводиться уточнення діагнозу ВІЛ-позитивним особам, призначення АРТ, лікування опортуністичних інфекцій та інших соматичних станів, моніторинг та супровід лікування, контроль над побічними реакціями АРВП, забезпечується ефективність лікування та досягнення невизначального рівня вірусного навантаження ВІЛ-інфекції, проводиться профілактичне лікування туберкульозу особам, яким вперше діагностували ВІЛ-інфекцію. АРТ призначається відразу після встановлення діагнозу або, за показами, в найкоротші строки. Також в області проводиться доконтактна профілактика ВІЛ-інфекції.

У зв’язку з військовими діями на території України в області забезпечили надання медичної допомоги ВІЛ-позитивним особам, прибулим з областей, де відбуваються активні військові дії.

Читайте такожЛюдство швидше долає пандемію, ніж епідемію: як не потрібно говорити про ВІЛ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024