Підлітки можуть без батьків отримати консультацію щодо засобів профілактики ВІЛ

18 Грудня 2023, 09:04
Підлітки можуть без батьків отримати консультацію щодо засобів профілактики ВІЛ 1408
Підлітки можуть без батьків отримати консультацію щодо засобів профілактики ВІЛ

Якщо підлітку виповнилося 14 років, він може самостійно проходити обстеження на ВІЛ й отримувати результати обстеження. 

Консультування при цьому буде одним з компонентів послуги тестування на ВІЛ, повідомляють у Центрі громадського здоров'я. 

Така можливість для підлітків визначена Законом України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ».

Про це йдеться у Статті 6. Тестування на ВІЛ осіб віком від 14 років проводиться добровільно за наявності усвідомленої інформованої згоди особи, отриманої після проведення дотестового інформування щодо особливостей тестування, його результатів і можливих наслідків, з дотриманням умов щодо конфіденційності персональних даних, зокрема даних про стан здоров’я особи.

Також інформування щодо комплексу заходів з профілактики ВІЛ-інфекції є обов'язковим компонентом якісної медичної допомоги, яку має запропонувати лікар, згідно із затвердженим Міністерством охорони здоров'я України Стандартом медичної допомоги «ВІЛ-інфекція».

Знайти найближчий пункт тестування на ВІЛ можна у чат-боті ТЕСТпоруч і на сайті https://testporuch.phc.org.ua. Тут можна зрозуміти власні ризики щодо ВІЛ, а також дізнатися, де і як пройти тестування: у медичному закладі, дружній неурядовій організації чи самостійно вдома.

Читайте також: За листопад в Україні зареєстрували 948 нових випадків ВІЛ-інфекції

Що гарантується пацієнтам з ВІЛ в межах Програми медичних гарантій

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024