Наскільки точні експрес-тести для виявлення ВІЛ

21 Грудня 2023, 11:08
Наскільки точні експрес-тести для виявлення ВІЛ 1390
Наскільки точні експрес-тести для виявлення ВІЛ

ВІЛ-інфекцію можна виявити з високою точністю як за допомогою інструментальних методів обстеження, так і швидких тестів у межах затвердженої на національному рівні стратегії та алгоритму тестування.

Фахівці Центру громадського здоров'я розповіли, наскільки точними є експрес-тести для виявлення ВІЛ та яка ймовірність отримати хибно негативний результат, використовуючи такий тест.

Відповідно до  затвердженого в Україні алгоритму тестування (Наказ МОЗ України «Про удосконалення системи управління якістю лабораторних досліджень у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу») для того, аби встановити діагноз ВІЛ-інфекція, можна використовувати як швидкі тести, так й інструментальні методи обстеження.

В Україні використовують швидкі тести III покоління, які дозволяють виявити антитіла до ВІЛ. Це значно полегшує діагностику та дає можливість встановити діагноз у день звернення пацієнта. 

На скринінговому етапі використовуються швидкі тести з найвищими показниками чутливості (не менше ніж 99%), на підтверджувальному етапі – з найвищими показниками специфічності (не менше ніж 99%), що забезпечує точність встановлення діагнозу.

Знайти найближчий пункт тестування на ВІЛ можна у чат-боті #ТЕСТпоруч і на сайті https://testporuch.phc.org.ua. Тут можна зрозуміти власні ризики щодо ВІЛ, а також дізнатися, де і як пройти тестування: у медичному закладі, дружній неурядовій організації чи самостійно вдома.

Нагадуємо, що швидкий тест на ВІЛ можна зробити у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, для переселенців наявність декларації не обов’язкова.

Читайте також: Підлітки можуть без батьків отримати консультацію щодо засобів профілактики ВІЛ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024