Чи можуть в Україні ввести карантин під час зимового періоду

14 Листопада 2023, 17:54
Чи можуть в Україні ввести карантин під час зимового періоду 1410
Чи можуть в Україні ввести карантин під час зимового періоду

Карантин під час зимового періоду є цілком можливим. І в багатьох регіонах він застосовувався як у «доковідний» період, так і, скоріш за все, буде застосовуватися навіть і зараз.

Про це в інтерв'ю «РБК-Україна» розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Як пояснює Кузін, починаючи з кінця вересня та початку жовтня, Україна стикається з підвищеним рівнем захворюваності як на грип, так і на інші гострі респіраторні вірусні інфекції. 

«Є пораховані певні так звані епідемічні пороги – тобто рівні захворюваності, коли ми можемо сказати, що вже в цій області відбувається доволі суттєвий спалах. Тобто все більше і більше дітей залучається в цей процес, все більше дорослих починає хворіти. Тому для таких регіонів, якщо там є перевищення епідемічного порогу, застосовуються локальні протиепідемічні заходи», – наголосив санлікар.

Читайте також: В Україні циркулює понад 13 штамів COVID-19: медики закликають до вакцинації дітей та дорослих

Зазвичай ці локальні протиепідемічні заходи зводилися до закриття шкіл. Школи відправляли учнів на так званий карантин впродовж двох тижнів і потім вони поверталися до навчання. Це, як зазначив Кузін, дозволяло зменшити саме рівень інфікування підлітків, дітей, під час піку захворюваності – знизити поширення вірусу у колективах.

«Після того, як коронавірусну інфекцію прибрали з груп особливо небезпечних інфекційних захворювань, і після того, як загальний карантин в країні призупинили і, по суті скасували, ця норма єдина, яка зараз залишається працездатна. Тобто якщо перевищується епідемічний поріг (а він рахується сумарно «ковід» + грип + інші респіраторні вірусні інфекції), в такому випадку за рішенням місцевої влади можуть бути застосовані локальні протиепідемічні заходи», – наголосив Кузін.

Чи буде це закриття шкіл? Чи буде це масковий режим, наприклад, в тому ж громадському транспорті? Чи буде це обмеження якоїсь торгівлі? Чи будуть це більш жорсткі якісь норми? Ці рішення, за словами головного санітарного лікаря України, мають приймати місцеві епідеміологи. 

Читайте також: Вакцинація захищає від тяжкого перебігу COVID-19 при інфікуванні «Піролою» – лікар-імунолог

«Також це відповідальність місцевої комісії ТЕБ і НС (комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій), яка розглядає такі ситуації і приймає фінальні рішення. Тому це цілком можливо», – прогнрозує Кузін. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024