Вакцинація захищає від тяжкого перебігу COVID-19 при інфікуванні «Піролою» – лікар-імунолог

10 Листопада 2023, 16:14
Вакцинація 1598
Вакцинація

Новий підвид COVID-штаму Омікрон «Пірола» швидко поширюється, але вакцинація захищає від важкого перебігу хвороби.

Про це повідомив лікар-імунолог, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій в ефірі телемарафону, пише «УП.Життя».

За його словами, випадок інфікування COVID-штамом Омікрону «Пірола», який 7 листопада зафіксували на Рівненщині, – це лише перший виявлений випадок, але він може бути не першим в Україні. Розпізнати його вдалося завдяки секвенуванню – лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, виявити, які мутації відбулися у його геномі. 

«Це було лише питання часу, коли він з’явиться в Україні. Ще влітку його виявили його виявили в Ізраїлі та країнах ЄС. Оскільки маємо багато переміщених осіб і біженців, які повертаються в Україну, і туди їздять, то рано чи пізно він мав потрапити в Україну», – пояснює імунолог.  

Він зазначає, що через мутації цей субваріант «Омікрону» настільки сильно відрізняється від своїх «родичів», які належать до цього штаму, як і сам «Омікрон» відрізняється від оригінального вірусу, який виявили в Ухані. Понад 35 мутацій, які виявили, ймовірно, можуть бути причиною його більш швидкого поширення, каже Лапій. 

«Він швидко поширюється. Наскільки, поки що сказати важко. Щодо імунітету – ті припущення, які були протягом літа і упродовж вересня-жовтня, все ж таки свідчать про те, що ми перестрахувалися, коли їх висловлювали, а вакцинація захищає від тяжкого перебігу», – запевняє лікар-імунолог.

Він закликає українців зробити бустерне щеплення від COVID-19.

Як вакцинуватися від коронавірусу?

Щеплення проти COVID-19 є безоплатними для кожного українця. Зробити його можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у сімейного лікаря. 

Медики використовують вакцини Janssen (виробник Johnson&Johnson) та Comirnaty (виробник Pfizer). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник Pfizer – вакцина Comirnaty для дітей).

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024