Коронавірус в Україні: чи є загроза через скасування надзвичайної ситуації та чи буде доступною вакцинація

15 Травня 2023, 09:15
Коронавірус в Україні 799
Коронавірус в Україні

ВООЗ скасувала надзвичайну ситуацію в сфері охорони здоров'я, тобто COVID-19 було перенесено до постійної проблеми охорони здоров'я.

Скільки українців хворіє на коронавірус зараз, хто у зоні ризику та чи залишиться вакцинація доступною і безоплатною – про це в ефірі телеканалу «Ми - Україна» розповів заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. Ключові цитати.

COVID-19 – усе ще загроза?

«ВООЗ скасувала надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров’я, і COVID-19 перейшов до розряду постійної проблеми охорони здоров'я. Коронавірус і далі з нами, але після трьох років пандемії ми знаємо про цю інфекцію набагато більше, ніж на початку. Знаємо, як запобігати ускладненням, як лікувати і що робити».

Читайте також: Як вплине на життя українців скасування статусу надзвичайної ситуації при пандемії СOVID-19

Яка ситуація із захворюваністю в Україні

«Ковід в Україні продовжує циркулювати, але спостерігається зниження майже всіх показників. Кількість підтверджених випадків – на рівні 6,5 тисячі, кількість госпіталізованих – понад 2 тисячі, на чверть знизилась кількість летальних випадків.

Значна частка серед хворих на COVID-19 – діти, близько 750 випадків за минулий тиждень, а також близько 100 випадків серед медичних працівників».

Читайте також: У МОЗ пояснили, чому всі мають зробити щеплення

Які рекомендації ВООЗ щодо вакцинації?

«За оновленими рекомендаціями ВООЗ, вакцинуватись насамперед мають групи високого ступеня ризику: вагітні, особи віком 60+, імунокомпроментовані, а також працівники об’єктів критичної інфраструктури. Для них вакцинація має залишатись обов’язковою або суворо рекомендованою, бо це питання збереження життя».

Чи буде вакцина доступною

«Вакцина проти COVID-19 в Україні буде доступна, і ми маємо гарантії по її доставці за міжнародною ініціативою COVAX до кінця 2024 року. Таким чином, ми гарантуємо можливість вакцинуватись кожному, хто звернеться до пункту щеплення».

Карантин скасують?

«Зараз МОЗ проводить аудит нормативно-правових документів, які були прийняті в контексті стримування пандемії COVID-19 за три роки. Вже зараз очевидно, що змін потребують понад 60 законів, щоб усі необхідні норми працювали ефективно. Після цього аудиту ми зможемо сформувати офіційну позицію щодо дати та алгоритму скасування карантинних обмежень. Та окремі норми, рекомендації і санітарні правила продовжуватимуть діяти, бо вони мають загальнопрофілактичний характер».

Читайте також: Чи планують в Україні додати вакцинацію від COVID-19 до календаря щеплень

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024