В регіони доставили 10 тисяч доз вакцини проти гепатиту А, які Мінохорони здоров'я отримало від ВООЗ

04 Жовтня 2023, 14:13
В регіони доставили 10 тисяч доз вакцини проти гепатиту А, які Мінохорони здоров'я отримало від ВООЗ 2084
В регіони доставили 10 тисяч доз вакцини проти гепатиту А, які Мінохорони здоров'я отримало від ВООЗ

Вакцини проти гепатиту А розподілені до кожного регіону та доставлені до обласних центрів контролю та профілактики хвороб.

Вакцину для забезпечення безоплатних щеплень Міністерство охорони здоров’я отримало в рамках співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоровʼя, повідомляють у Міністерстві

«Враховуючи воєнні виклики, коли українцям разом із маленькими дітьми доводиться перебувати в укриттях, в місцях масового скупчення людей, часто з обмеженим доступом до чистої води, підвищується ризик виникнення й поширення інфекційних хвороб. Міністерство охорони здоров’я у співпраці з міжнародними партнерами забезпечує можливість вакцинуватись безоплатно від інфекцій, щеплення проти яких є рекомендованими. Завдяки співпраці з ВООЗ 10 тисяч доз вакцин проти гепатиту А вже розподілені до кожної області до центрів контролю та профілактики хвороб, зокрема до областей з високим ступенем ризику захворюваності – це регіони, де прогнозовані повені та паводки, – для забезпечення вакцинації», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Гепатит А, більш відомий як «хвороба Боткіна», – це запальне інфекційне захворювання печінки харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання брудної води або під час близького контакту з хворим. В окремих випадках гепатит А спричиняє ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах та призводить до летальних випадків. 

«Під час війни ризик поширення інфекцій, зокрема гепатиту А, значно вищий через пошкодження інфраструктури, погіршення санітарних умов і відсутність доступу до безпечного водопостачання на деяких територіях. Вакцинація є ключовим компонентом комплексних заходів громадського здоров’я, спрямованих на запобігання та реагування на спалахи захворювань, захист групи ризику і, як наслідок, зменшення навантаження на систему охорони здоров’я. Щоб підтримати уряд України у запобіганні масштабним спалахам захворювання населення під час війни, у забезпеченні прямого захисту груп високого ризику від захворювання, ВООЗ доставила 10 000 доз вакцини від гепатиту А в Україну та забезпечила подальше їх транспортування в усі регіони для швидкого доступу та використання в зонах високого ризику», – зазначив Ярно Хабіхт, голова офісу ВООЗ в Україні.

Найефективніші засоби боротьби з гепатитом А, за світовими стандартами, визначені три компоненти. Це контроль та поліпшення санітарних умов (зокрема, доступу населення до чистої питної води), підвищення безпеки харчових продуктів і вакцинація. 

Вакцини проти гепатиту А, які зареєстровані в Україні та продаються на фармринку, дозволені до використання дітям віком від одного року. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом у 6 місяців. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Додатково: в Україні обов’язкові 6 щеплень проти 10 небезпечних хвороб (туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту). Усі вони внесені до Календаря профілактичних щеплень, і держава надає їх безоплатно. Водночас до переліку рекомендованих щеплень входять вакцини проти таких інфекцій, як ротавірус, пневмокок, менінгокок, вітряна віспа (вітрянка), гепатит А, вірус папіломи людини та грип. 

Ротавірус, пневмокок, менінгокок, вітряна віспа (вітрянка), гепатит А, вірус папіломи людини та грип – небезпечні для людини, щеплення проти хвороб, які вони викликають, в Україні рекомендовані (розділ 3 наказу МОЗ України №595 від 16.09.2011). Зробити їх можна власним коштом, проконсультуватися щодо необхідності та можливих протипоказань можна з сімейним лікарем чи педіатром.

Читайте також: Що головне треба знати про вакцинацію дітей із вродженими вадами серця

 Вакцинація недоношених дітей: що радять у Міністерстві охорони здоров'я

МОЗ оновило рекомендації з вакцинації дітей та дорослих: що варто знати пацієнтам

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024