Вплив харчових жирів на ризик захворювань: стереотипи та факти

19 Серпня 2023, 11:28
Вплив харчових жирів на ризик захворювань: стереотипи та факти 1104
Вплив харчових жирів на ризик захворювань: стереотипи та факти

Ще 15-20 років тому дієтичні рекомендації різних професійних організацій послідовно просували обмеження харчових жирів.

Вважалося, що це може зменшити калорійність вживаної їжі та сприяти кращому контролю за вагою з одночасним зниженням ризику атеросклерозу судин, розповідає на своїй сторінці у фейсбуці консультант з громадського здоров'я проєкту «Спільні зі Світовим банком проєкти МОЗ України» Олег Швець.

Але дослідження останніх років спростували багато з цих гіпотез, які частково підтверджувалися попередніми дослідженнями. Результати одного із флагманських проєктів – дослідження PURE, яке було проведене на всіх континентах із включенням 140 тисяч респондентів, свідчать про те, що загальна смертність збільшується при обмеженні жиру у харчуванні. Аналогічні результати стосуються серцево-судинної смертності, включаючи її збільшення при низькому рівні споживання насичених жирів. І це є дуже серйозним аргументом для зміни усталених стереотипів.

Таким чином, набуває все більше прибічників розуміння того, що основне значення має не кількість, а тип жиру, який ви споживаєте. На відміну від попередніх рекомендацій, які пропагували дієти з низьким вмістом жиру, результати останніх досліджень доводять, що здорові жири необхідні та корисні для здоров’я.

Розглянемо детальніше зв'язок між споживанням харчових жирів та ризику захворювань.

Читайте також: У ліжку з гаджетом – увесь день: коли варто непокоїтись

Цукровий діабет

Певні жири у щоденному меню можуть вплинути на розвиток діабету. Корисні жири, такі як поліненасичені та мононенесичені, які містяться в рибі, рослинних оліях, горіхах і насінні, допомагають запобігти діабету 2 типу, тоді як транс жири асоційовані із зворотним ефектом.

Якщо у вас уже є цукровий діабет, регулярне вживання риби, що містить Омега-3 жирні кислоти, захищає від серцевого нападу або смерті від серцевих захворювань.

Хвороби серця

У рандомізованому контрольованому дослідженні прихильність середземноморській дієті, доповненою оливковою олією першого віджиму або горіхами, які є багатими джерелами ненасичених жирів, зменшувала частоту серйозних серцево-судинних подій у пацієнтів з діабетом або іншими факторами ризику протягом майже 5 років спостереження.

Результати цього дослідження вчергове підтвердили, що включення здорових жирів, які є в середземноморській дієті, покращує здоров’я серця. Ця модель харчування включає різні продукти та спосіб життя, притаманний для багатьох країнах, які мають вихід до Середземного моря.

Цілком зрозумілим і слушним є твердження щодо можливостей дотримуватися подібної моделі харчування і для людей, які мешкають досить далеко від середземноморського узбережжя. Для цього необхідно мати наступні акценти у власному харчуванні:

  •  Високе споживання оливкової олії, горіхів, овочів, фруктів і переважно цільнозернових злаків.
  •  Регулярне споживання морської риби.
  •  Помірне споживання м’яса птиці.
  •  Обмежене споживання молочних продуктів, червоного обробленого м’яса та солодощів.
  •  Вино в помірних кількостях, вживається під час їди.

Онкологічні захворювання

Дослідники передбачили зв’язок між жиром у харчуванні та поширеними раковими захворюваннями. Однак у дорослих відсоток споживаних калорій від загального жиру не має істотного зв’язку з ризиком розвитку раку. Наразі немає чітких доказів зв’язку будь-якого конкретного типу жиру з захворюваністю на рак.

Рак молочної залози

На початку 1980-х років більшість експертів з питань харчування вважали, що жир є основною причиною раку грудної залози. Ця думка значною мірою ґрунтувалася на міжнародних порівняльних дослідженнях, результати яких демонстрували більші показники раку молочної залози в країнах із вищим споживанням жиру на душу населення. Але подальші, більш сфокусовані дослідження, не виявили зв’язок між загальним споживанням жиру та раком грудної залози.

Менше з тим, нещодавно були отримані дані, які свідчать, що високий рівень споживання тваринного жиру молодими жінками може бути пов’язане з вищим ризиком раку грудної залози. В одному дослідженні жінки в пременопаузі, які споживали багато тваринного жиру, мали на 40-50% вищий ризик раку грудної залози порівняно з жінками, які їли найменшу кількість тваринного жиру.

Крім того, у деяких дослідженнях повідомляли про низький ризик раку грудної залози серед жінок, які споживають високу кількість мононенасичених жирів (головним чином у формі оливкової олії).

Рак ободової кишки

Як і у випадку з раком грудної залози, міжнародні порівняльні дослідження спочатку показали зв’язок між загальним споживанням харчового жиру та ризиком раку товстого кишечника. Але пізніші та методологічно досконаліші дослідження спростували ці попередні висновки і не виявили достовірного зв’язку.

Однак є переконливі докази того, що велике споживання червоного м’яса (яловичини, свинини та баранини) і особливо обробленого м’яса (хот-доги, бекон, ковбаси і м’ясні делікатеси) дійсно підвищує ризик раку товстої кишки. На підставі цих доказів та інших досліджень, пов’язаних із захворюваннями серця та діабетом, рекомендується обмежити споживання червоного м’яса до однієї порції на тиждень і уникати обробленого м’яса.

Рак передміхурової залози

Є докази того, що дієти з високим вмістом тваринних жирів і насичених жирів можуть підвищити ризик раку простати. Однак, інші дослідження не підтверджують подібної асоціації. Потрібні додаткові дані для з’ясування наявності або відсутності зв’язку між харчовим жиром і ризиком раку передміхурової залози.

Різні хронічні соматичні і ментальні захворювання

Існує невелика, але зростаюча кількість досліджень щодо впливу жирів на такі стани, як депресія, остеопороз, пов’язана з віком втрата пам’яті, зниження когнітивних функцій, дегенерація жовтої плями, розсіяний склероз, безпліддя, ендометріоз та інші хронічні захворювання. Попередні висновки наразі не дають достатніх доказів, щоб змінювати існуючі рекомендацій щодо жирів у харчуванні.

P.s. Маємо прекрасну новину для всіх, хто цікавиться наукою про харчування. У рамках «Днів нутриціології та дієтології у Львові», які пройдуть 7-8-го вересня, планується виступ професора Даріуша Мозаффаріана (Бостон, США). Проф. Мозаффаріан є одним з найбільш цитованих науковців світу (понад 250 тис. цитувань). Його прізвище постійно присутнє серед авторів найбільш значущих досліджень останніх 30 років, включаючи дослідження PURE. Головним науковим інтересом проф. Мозаффаріана є харчові жири. Реєструйтеся за посиланням у першому коментарі і у вас буде можливість почути доповідь і поставити запитання людині, яка визнана одним з наукових лідерів Світу та є радником Президента Байдена з питань харчування та фізичної активності

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024