Чому виникають хвороби серця: основні причини та профілактика

23 Липня 2023, 12:41
Чому виникають хвороби серця: основні причини та профілактика 1109
Чому виникають хвороби серця: основні причини та профілактика

Серцево-судинні захворювання є провідною причиною смерті населення в усьому світі та в Україні зокрема. 

Вони призводять до зниження тривалості та якості життя людини, інвалідності та втрати працездатності. Деякі серцево-судинні захворювання тривалий час можуть мати безсимптомний перебіг і проявитися вже на стадії таких грізних ускладнень як інфаркт або інсульт чи призвести до раптової смерті, йдеться на сайті Центру громадського здоров'я. 

Чому ж виникають хвороби серця? 

Дуже часто причиною серцево-судинних захворювань є наш спосіб життя і так звані поведінкові фактори ризику – тютюнокуріння, низька фізична активність, вживання алкоголю, нездорове харчування. Це саме ті фактори, на які ми можемо повпливати. Відповідно, зміна способу життя допоможе знизити ризик серцево-судинних захворювань. Для цього необхідно дотримуватись наступних засад здорової поведінки: 

1. Відмовитись від вживання тютюну. Тютюнокуріння є потужним фактором ризику серцево-судинних захворювань. Навіть у малих дозах тютюн негативно впливає на здоров’я людини, яка його споживає. Пам’ятайте, що пасивне куріння також шкодить здоров’ю вашого серця. Тому відмова від куріння буде найкращим рішенням!

2. Бути фізично активними. Недостатня фізична активність спричинює не лише розвиток серцево-судинних захворювань, а й сприяє поширеності надмірної маси тіла та ожиріння. Зрозуміло, що не існує універсального рецепта чи комплексу фізичних вправ, який би підійшов кожному. На сьогодні найпоширенішою рекомендацією для дорослих є виконання щонайменше 150 хв аеробних вправ помірної інтенсивності на тиждень. Це може бути швидка хода, біг підтюпцем, їзда на велосипеді, плавання. Для збільшення користі, можна поступово збільшувати час до 300 хв на тиждень. І обов’язково треба включати вправи з силового тренування м’язів – гімнастика, йога, пілатес тощо, принаймні 2 рази на тиждень. Аеробні вправи помірної інтенсивності є безпечними для більшості людей. Але якщо ви маєте хронічні захворювання чи низьку фізичну активність в минулому, неодмінно проконсультуйтесь з лікарем стосовно вашої майбутньої активності!

3. Дотримуватись здорового харчування. Намагайтеся вживати менше обробленої їжі (напівфабрикатів, кондитерських та хлібобулочних виробів). Щоденно споживайте різноманітні овочі та фрукти, нежирне м'ясо, бобові, цільні злаки, горіхи та насіння. Краще готувати страви власноруч з мінімальним додаванням солі, цукру та жиру. За можливості двічі на тиждень намагайтеся їсти рибу, особливо морську як джерело омега-3 жирних кислот. Вона є дуже корисною для серця. Скоротіть споживання солі до 5 г на добу (це одна чайна ложка). Не намагайтесь радикально змінити свій харчовий раціон, робіть це поступово. І ви обов'язково досягнете бажаної мети!

4. Відмовитись від вживання алкоголю. Серцево-судинна система є дуже вразливою до шкідливого впливу алкоголю. Клітини серцевого м’яза чутливі до токсичної дії алкоголю та мають низьку швидкість відновлення. У випадку тривалого споживання у великих дозах алкоголь збільшує ризик серцево-судинних захворювань. Правильним рішенням буде відмова від вживання алкоголю

І обов’язково слідкуйте за рівнем артеріального тиску. Артеріальна гіпертензія на початкових стадіях може мати безсимптомний перебіг, але згодом призводити до тяжких ускладнень. Через це її ще називають «тихим вбивцею». Підтримка оптимального рівня артеріального тиску є доведеним та важливим заходом профілактики розвитку серцево-судинних захворювань та їх ускладнень

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024