Рак простати: основні симптоми та як діагностувати

25 Листопада 2022, 17:16
Рак простати: основні симптоми та як діагностувати 934
Рак простати: основні симптоми та як діагностувати

Рак передміхурової залози - онкологічне захворювання, яке виникає у простаті. Це невелика залоза у чоловіків у формі волоського горіха, яка виробляє сім’яну рідину.

В Україні рак передміхурової залози займає перше місце серед найпоширеніших онкозахворювань в Україні після раку легень у чоловіків віком 55-74 і перше місце у чоловіків старше 75 років, пише Нацслужба здоров'я. 

Хто в групі ризику

Достеменно причини захворювання невідомі. Найпоширенішим фактором ризику є вік. Чим старший чоловік, тим більша ймовірність захворіти на рак простати.
Певну роль у розвитку раку передміхурової залози відіграє ожиріння, малорухливий спосіб життя, запальні захворювання передміхурової залози, куріння, вживання алкоголю, робота на шкідливому виробництві.

Які симптоми раку простати

Найчастіше рак простати проходить безсимптомно та повільно – в цьому його небезпека. Сигналом звернутись до свого сімейного лікаря повинні стати будь-які проблеми з сечовипусканням, біль у спині, стегні або тазі.

Як діагностувати рак простати

Найперший помічник і порадник при погіршенні здоров’я – ваш сімейний лікар.

Якщо є вищезгадані симптоми, у або вам 55 років і більше, або у вашій родині були випадки раку простати – зверніться до лікаря первинної медичної допомоги. На час воєнного стану наявність декларації не обов’язкова. Лікар оцінить ваш стан здоров’я і за потреби направить на аналізи та обстеження або до лікаря-уролога.

Рак простати діагностують за допомогою таких досліджень:

– аналіз крові на простат-специфічний антиген (ПСА)

– пальцеве ректальне дослідження

– сканування МРТ

– біопсія

Усі дослідження та консультації лікарів-спеціалістів з направленням – безоплатні.

Пам’ятайте, при ранній діагностиці рак простати добре піддається лікуванню.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024