Епідеміолог з Рівного повідомив, скільки дітей до року вакцинували в області від кору

14 Березня 2023, 10:04
Епідеміолог Віктор Мороз 897
Епідеміолог Віктор Мороз

У 2022 році на Рівненщині виконали план вакцинації проти кору на 86,6% дітям до одного року. 

Про це «Суспільному» розповів завідувач відділу імунопрофілактики обласного центру контролю та профілактики хвороб Віктор Мороз. 

Він наголосив, що спалах кору відбувається кожних 5-6 років, тому є ймовірність, що такий спалах варто очікувати у 2023-му.

Під час засідання державної комісії ТЕБ та НС розглядали питання, як не допустити нового спалаху кору, повідомили в ОВА.

«Охоплення щепленнями від кору суттєво знизилися, а особливо під час війни. А нещодавно МОЗ підтвердило два випадки кору в країні. Тому, щоб запобігти спалаху хвороби, кожна область має розробити свій регіональний план дій», — зазначив міністр охорони здоров’я Володимир Ляшко під час засідання.

Читайте також: В Україні зафіксовано два випадки кору: медики закликають до вакцинації

Рівень вакцинації в області

У 2022 році в області дітям віком один рік провели вакцинацію проти кору на 86,6%, а ревакцинацію у шість років — 83,7%. Загалом майже 4,5 тисячі дітей залишаються невакцинованими станом на 1 січня 2023 року, а 4,7 тисячі не отримали ревакцинацію, зазначив Віктор Мороз:

«Низьке охоплення щеплення є головною причиною спалахів. Слід зазначити, що останній підйом захворюваності на кір в області був у 2018 році. Для захворювання характерна циклічність — це кожних 5-6 років, тому слід очікувати, ймовірно, підйом захворюваності на кір в області вже у поточному році».

Епідеміолог зазначив, що якщо рівень вакцинації сягає 95% і вище, то це фактично нівелює ймовірність спалаху і випадки захворювань, якщо й будуть — то поодинокі.

Чим небезпечна хвороба

Згідно з інформацією Центру громадського здоров'я МОЗ України, кір — небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків проти якого не існує. Ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смерті. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Кір характеризується вираженою автоінтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини і папульозно-плямистим висипом на шкірі.

Як захиститися від кору

Єдиний спосіб запобігти хворобі — вакцинація. У всіх лікувально-профілактичних закладах проблем з наявністю вакцини в області немає, запевнив Віктор Мороз.

«Закликаю всіх батьків все ж таки робити щеплення проти кору своїм дітям. Якщо людина не бачить захворюваності, наприклад поліомієліту, вона вважає, що його немає і не потрібно робити щеплення. Насправді випадки поліомієліту у нас були в області. З таким рівнем охоплення профілактичних щеплень у нас можуть бути інші інфекційні захворювання, про які ми вже давно почали забувати. Наприклад, та сама дифтерія», — наголосив Віктор Мороз.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром