Поширені запитання про вакцинацію від кору

18 Серпня 2022, 14:21
Поширені запитання про вакцинацію від кору 817
Поширені запитання про вакцинацію від кору

Кір — одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Morbillivirus, вірус кору, швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом. Вірус може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Хвороба небезпечна для всіх невакцинованих людей, особливо для дітей до року. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей, молодших року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг, повідомляють на сайті Волинського обласного лабораторного центру. 

Спалахи цього захворювання мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожних чотири-п’ять років. Попередній спалах кору тривав у 2017–2019 роках. На Волині у 2017 році на кір захворіло 40 чоловік, з них — 80% були діти. У 2018 році ситуація значно погіршилася, адже хворих було вже 2243 чоловік, з них – 68 % діти. 2019 рік приніс статистику не набагато кращу ніж попередній, захворіло 2175 людей, з них – 57% діти. Переважна більшість хворих були невакцинованими взагалі, або мали лише 1 щеплення.

З огляду на те, що спалахи циклічні, новий є, на жаль, невідворотним.

Головна причина цього — недостатнє охоплення щепленнями та мала обізнаність населення у питаннях вакцинації.

Тому ми зібрали популярні запитання/відповіді про цю хворобу та щеплення.

Чи можна вакцинувати дітей, які мають хронічні захворювання?

Існує міф, що наявність у дитини бронхіальної астми, цукрового діабету чи інших хронічних захворювань є протипоказанням для вакцинації. Насправді такі малюки потребують щеплення в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби для них значно вищий.

Якими є ризики для невакцинованих?

Імовірність заразитися кором для невакцинованої людини, яка контактувала з хворим на кір, становить 90%.

Чи можна вакцинуватися під час спалаху?

Необхідно! Під час спалаху надзвичайно важливо захистити дітей і дорослих від кору! Вакцинація — це єдиний надійний захист від цього інфекційного захворювання.

Що робити, якщо людина контактувала з хворим на кір?

У разі контакту з хворим на кір негайно зверніться до лікаря: потрібно зробити щеплення протягом перших 72 годин. У деяких випадках (наприклад, тим, у кого є протипоказання для вакцинації) також вводять імуноглобулін.

Чому деякі люди хворіли, навіть якщо були повністю вакциновані?

Імовірність захворіти після щеплення існує, адже жодна вакцина не може дати 100% захисту. У 3–5% людей не формується імунітет після вакцинації. Проте навіть якщо щеплена людина захворіє, хвороба буде мати значно легший перебіг, без серйозних ускладнень. Ті ж, у кого організм не відповів на вакцину, повинні бути захищені колективним імунітетом, який досягається завдяки високому рівню охоплення щепленнями.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024