На базі Шацької лікарні створили команду для надання паліативних послуг у стаціонарі або на дому

21 Лютого 2022, 10:43
Паліативна допомога 506
Паліативна допомога

За підтримки НСЗУ в КНП «Шацька лікарня Шацької селищної ради» створили мультидисциплінарну команду для надання паліативних послуг у стаціонарі або на дому.

Про це йдеться на сторінці медзакладу у фейсбуці. 

Сьогодні однією з пріоритетних медико-соціальних та гуманітарних проблем України та багатьох країн світу є створення і розвиток доступної та ефективної системи надання паліативної допомоги.

Що ж таке паліативна допомога? Це комплексний підхід, мета якого забезпечити максимально можливу якість життя паліативних хворих і членів їх родин, шляхом запобігання та полегшення страждань завдяки ранньому виявленню і точному діагностуванню симптомів болю та розладів функцій життєдіяльності, проведення адекватних лікувальних заходів, симптоматичної (ад’ювантної) терапії та догляду, надання психологічної, соціальної, духовної та моральної підтримки, незалежно від захворювання, віку, соціального статусу, національності, релігійних та політичних переконань. 

Важливо пам’ятати, що паліативна допомога – це додатковий рівень, ще один шар медичної допомоги, і може надаватися одночасно, паралельно із куративною терапією у будь-якому віці, і на будь-якому етапі важкої хвороби.

Щоб отримати паліативну допомогу, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря за електронним направленням, після чого пацієнт може отримати безоплатні послуги в будь-якій лікарні, яка підписала договір з НСЗУ. За бажанням пацієнт може отримати паліативні послуги у стаціонарі або викликати мобільну бригаду (на дому). У пакет безкоштовних стаціонарних послуг входить:

• Запобігання та лікування хронічного больового синдрому, в тому числі призначення та виписка рецептів на наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, ненаркотичні знеболювальні препарати та проведення знеболення.

• Цілодобовий нагляд

• Необхідні лабораторні дослідження: аналіз крові, сечі, копрограма, бактеріологічні та інші дослідження.

• Інструментальні дослідження: електрокардіографія, УЗД та інші за потреби.

• Знеболення на всіх етапах діагностики та лікування

• Киснева терапія та респіраторна підтримка

• Харчування, зокрема лікувальне

• Фізична терапія, медична реабілітація, психологічна та психічна адаптація.

Паліативні мобільні бригади надають майже всі ті самі послуги вдома у пацієнта, крім тих, для яких потрібна безпосередня присутність у лікарні. Також створений цілодобовий контактний номер для своїх пацієнтів.

Читайте також: «В Україні немає скоординованої системи геріатричної допомоги», – доцентка ВНУ Катерина Сметаніна

Постковідний синдром: ускладнення, ризики та як побороти 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024