Медицина – номер один після ЗСУ: як українським військовим рятують кінцівки після травмувань на фронті

02 Грудня 2023, 15:24
Медицина – номер один після ЗСУ: як українським військовим рятують кінцівки після травмувань на фронті 2334
Медицина – номер один після ЗСУ: як українським військовим рятують кінцівки після травмувань на фронті

Через брак коштів лікарі-травматологи вимушені користуватися вживаними матеріалами, а найгірше — ампутують кінцівки, які ще можна врятувати. 

Про причини цього та проблеми української медицини журналісти «Першого Криворізького», видання-партнера Район.in.ua, дізналися у військового, лікаря та ініціатора національної програми #ВрятуйКінцівку.

Сьогодні на протезування держава витрачає понад два мільйони гривень на одну людину, а на збереження кінцівки — усього вісім тисяч 635 гривень. Саме тому в багатьох медичних закладах не займаються порятунком кінцівки пацієнта, а вдаються до ампутації.

«Медицина — це номер один після ЗСУ і всіх силових структур, які боронять наші землі. І якщо не донатити на медицину, то держава не впорається. Державного фінансування не вистачає. 8 635 гривень — стандартний пакет Національної служби здоров’я України — не покриває фактично нічого. Так, є коефіцієнти, так, можна його зробити більшим у два рази або в три, ну може, в чотири. Але добре, давайте: 8 на 4 дорівнює 32, ну добре — 35, ну добре — 40. А скільки коштує протез один, який поставили криворізькому військовому? 60+, 70, 80, 130… І це ж тільки протез, це ж без роботи додаткової і реабілітації», — пояснює Сергій Сошинський, ініціатор нацпрограми #ВрятуйКінцівку, президент фонду «Здоров'я українського народу».

У листопаді 2022 року український благодійний фонд «Здоров'я українського народу» запустив національну програму #ВрятуйКінцівку, учасником якої став військовий із Кривого Рогу Олег Мєдвєдєв.

Травма під час виконання бойового завдання

Криворізький військовий Олег Мєдвєдєв під час виконання бойового завдання на Донецькому напрямку травмував ногу, але не відразу отримав медичну допомогу — такий ступінь важкості травми порівняно з пораненнями, опіками та обмороженням вважався незначним. Але коли Олег уже не міг ступити на ногу, його направили на військово-лікарську комісію.

«Під час захисту наших позицій прилетіло на кришу, куди вийшов мій товариш. Він злетів з верхнього поверху та кликав на допомогу, а коли я піднявся допомогти, то знову стався приліт, після чого мене відкинуло вибуховою хвилею. Після того, як нам вдалося відбити свої позиції, я зрозумів, що не можу стати на ногу. І кажу товаришу: «Допоможи, давай будемо виходити якось». І оце ми там посадками 10 кілометрів з ним цілий день ішли. Вийшли. Бо евакуації як такої не було, машина приходила, але тільки вночі, забирала там двохсотих і трьохсотих», — згадує Олег Мєдведєв.

Порятунок кінцівки військового

В одній із лікарень Кривого Рогу спеціалісти вже визначили діагноз військового та направили його на дороговартісну операцію з подальшим ендопротезуванням. Саме медики розповіли військовому про національну програму благодійного фонду «Здоров’я українського народу» #ВрятуйКінцівку та вмовили стати її учасником.

Читайте також«На ерготерапії пальці почали працювати»: після поранень військові з різних областей обирають реабілітацію у Луцьку

«Олег звернувся до нас десь у травні. У нього було вже обстеження з приводу травми колінних суглобів, де було видно по МРТ і по рентгену, що в нього пошкодження менісків. І це якраз підходило під програму. Ми заповнили з ним усі заяви, й нам дали згоду на його подальшу співпрацю з фондом. А чекали приблизно місяць, поки фонд збере гроші на операцію та ендопротез для військового», — говорить Артем Орист, лікар-травматолог однієї з криворізьких лікарень.

Сьогодні Олег Мєдвєдєв починає реабілітацію, яка триватиме від чотирьох місяців до півтора року.

Зазначимо, що отримати кошти в межах програми #ВрятуйКінцівку може кожен. І якщо вашим близьким або друзям, які отримали тяжке поранення, потрібна така операція — скажіть їм про цю можливість. А підтримати національну програму можна на сайті благодійного фонду.

Читайте такожЯкість світового рівня, або Чому до Ковеля їдуть на протезування з усієї України

«Ми могли б жити в зовсім іншому світі, де у 80% цих хлопців залишили б власні руки та ноги. І нам це під силу. Лише разом, як українці збирали на дрони та байрактари, на амуніцію і машини ЗСУ, можна підтримати медицину. Мають включатися всі: держава, благодійники, фонди, звичайні громадяни, лікарі. Важливо, щоб поранені воїни, які пролили кров за країну, не відчували, що залишились наодинці зі своїми проблемами», — говорить Сергій Сошинський.
Більше про історію Олега та національну програму дивись у сюжеті «Першого Криворізького».
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024