Волиняни стали частіше хворіти на кашлюк: як захиститися

27 Березня 2024, 16:09
Волиняни стали частіше хворіти на кашлюк: як захиститися 715
Волиняни стали частіше хворіти на кашлюк: як захиститися

На Волині продовжують реєструвати захворюваність на кашлюк.  Спостерігається ріст хворих серед дітей передусім  раннього віку.

За два місяці 2024 року зареєстрували 36 випадків захворювання (показник на 100 тисяч населення становить 3,5), що у 2,5 рази більше, ніж аналогічного періоду торік, повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Також фахівці зазначають, що 92% усіх захворілих – це діти до 17 років, кількість недужих у віковій групі 0-4 роки становить 57%, із них більшість – діти першого року життя.

З-поміж хворих – велика кількість нещеплених проти кашлюка або тих, хто отримували вакцину з порушенням календаря профілактичних щеплень.  

Читайте також: В Україні в десятки разів зросла захворюваність на кашлюк

Працівники структурних підрозділів Волинського центру контролю та профілактики хвороб за всіма зареєстрованими випадками здійснюють комплекс протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню кашлюка. Проводиться роз’яснювальна робота про недугу та важливість вакцинації, як найефективнішого методу профілактики. Організовується медичне спостереження.

«Виникненню та поширенню кашлюка сприяє збільшення кількості нещеплених та, відповідно, зниження колективного імунітету. В області на сьогодні залишаються незахищеними понад сім тисяч маленьких волинян. Така ситуація є епідеміологічно небезпечною, адже щеплення захищають від захворювань, які становлять серйозну загрозу для здоров’я і життя людини», – зазначають фахівці.

На початку ХХ століття, до впровадження вакцинації, кашлюк був однією з основних причин смерті в перші роки життя дитини. Поодинокі летальні випадки реєструються і зараз. Нагадаємо, що у 2023 році в області від кашлюка померло 2- місячне немовля. Дитина не була  захищена проти цього захворювання.

Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюка необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Для вакцинації можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюка, дифтерії та правця.

Для дітей до двох місяців, які не отримали щеплення і є дуже вразливими, рекомендовано застосовувати так звану стратегію «кокона», коли всі навколо, хто контактує з дитиною, щеплені від кашлюка. Також рекомендується проводити вакцинацію вагітних, це допоможе захистити жінку та малюка від небезпечного захворювання.

«Вакцинація – це, передусім, питання індивідуальної безпеки. Важливо усвідомлювати, що батьки забезпечують право дітей на захист їхнього здоров’я та життя шляхом вакцинації, оскільки діти ще не можуть самостійно приймати такі рішення. У щеплених дітей ризик захворіти у 4-6 разів нижчий. Форми захворювання – стерті, легкі, рідко – середньотяжкі. Якщо бувають ускладнення, то  вони не  загрожують життю», – попереджають у Волинському ОЦКПХ.

 Довідково. Кашлюк – інфекційне  захворювання верхніх дихальних шляхів, найбільш характерною ознакою котрого є затяжний спазматичний  кашель. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином, повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, інфікованих кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. 

Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят, у котрих воно може супроводжуватися тимчасовою зупинкою дихання. Поширеним ускладненням кашлюка є пневмонія. Також можливі гострий ларингіт зі стенозом (звуженням) гортані, носові кровотечі, пупкова, пахова грижа. Може виникнути енцефалопатія, яка через судоми може призвести до смерті чи залишити після себе стійкі пошкодження: глухоту або епілептичні напади.

Вакцинація — це швидко та безпечно — на відміну від інфекційних хвороб, які можуть серйозно нашкодити дітям та дорослим. Подбайте про себе та своїх близьких!

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024