В Україні в десятки разів зросла захворюваність на кашлюк

26 Березня 2024, 15:42
Кашлюк 407
Кашлюк

З 2023 року в Україні зростає захворюваність на кашлюк. За перші два місяці 2024 року зафіксували 515  випадків захворювання, за аналогічний період минулого року зареєстрували тільки 27 випадків.

За даними Центру громадського здоров'я, 95,9% усіх захворілих — діти, 4,1% — дорослі. Більшість хворих — діти дошкільного та раннього шкільного віку.

Причина зростання захворюваності — велика кількість нещеплених дітей, зазначають фахівці.

Чим небезпечний кашлюк

Кашлюк є дуже заразним, він легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

Найбільш небезпечною хвороба є для немовлят, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті.

Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно ослаблює організм.

Які симптоми кашлюка

Хвороба починається як ГРВІ. Через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист.

Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, кашель може супроводжуватись гарячкою, нежитю та іншими ознаками ГРВІ.

У немовлят кашель може не проявлятись – але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя.

Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, приступи кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.

За перших ознак сильного кашлю у немовлят та симптомів апное — негайно зверніться до лікаря!

Як запобігти кашлюку

Усі діти мають отримати чотири щеплення — у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, наздоженіть його якнайшвидше.

Також, від кашлюку потрібно вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижня вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до отримання нею вакцини.

«Захистіть своїх дітей від важкої хвороби та ускладнень — робіть усі щеплення за календарем», – закликають у Центрі громадського здоров'я.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024