Російські пропагандисти поширюють фейк про те, що Pfizer тестує вакцини на українських дітях, вже 40 дітей померло

21 Лютого 2024, 09:58
Вакцинація 1297
Вакцинація

Коли пропагандистам нема чим маніпулювати, вони поширюють повністю вигадані новини. Начебто у Pfizer проводять досліди над українськими дітьми. Докази —  свідчення неіснуючої «працівниці Pfizer» та публікації на фейкових англомовних сайтах.

За підтримки проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» «VoxCheck» щотижня аналізує та спростовує наративи щодо системи охорони здоров’я, які поширює російська пропаганда в інформаційному просторі України, Білорусі, росії.

 

У мережі поширюють інформацію, нібито компанія Pfizer разом з українським урядом проводять досліди над українськими дітьми. Про це начебто розповіла працівниця київського офісу Pfizer на своїй сторінці у тіктоці. За її словами, у Німеччині розробили вакцину, яку тестують на українцях під виглядом щеплення від грипу. Від неї померло вже понад 40 дітей. Випробування проводяться з грубими порушеннями етичних та медичних норм.

Як насправді?

Відео з повідомленням викладене на приватному каналі у тіктоці, тому переглянути його неможливо. Однак запис розповіді Анни Сахно можна знайти й на ютубі. Туди його виклав анонімний користувач, зареєстрований у мережі на початку лютого 2024 року. Це його перше та єдине відео. Анонімність та відсутність іншого контенту можуть вказувати на те, що акаунт є фейковим, та спеціально створений для поширення неправдивої інформації. 

Звернення нібито «української працівниці Pfizer» поширюють і в англомовному сегменті. Там джерелом виступає зокрема стаття видання «Chicago Chronicle». Цей ресурс теж є фейковим, на що вказує наступне:

  • низький рівень наповненості сайту. Так, на сайті можна побачити такі новинні категорії як «світ», «бізнес», «політика», «наука», «здоров’я» та «думки», однак публікації присутні лише за трьома з них —  «бізнес», «політика» та «здоров’я» —  інші категорії пусті, за ними не опублікована жодна новина. При цьому сайт начебто існує з 2021 року. Ба більше, перші новини почати публікуватись на ньому лише 2 тижні тому.
  • Відсутність інформації про мету та діяльність видання. Так, стандартний для інформаційних сайтів розділ «Про нас» присутній, однак він написаний латиною. Переклад опису показує, що це набір окремих речень, не пов’язаних між собою. Усі посилання внизу сторінки, котрі мали б надавати додаткову інформацію, неактивні. 
  • Використання відомого імені. The Chicago Chronicle —  відома місцева газета у Чикаго. Однак видавалась вона впродовж 1895-1907 років.

 

Крім того, на фейковість дослідження вказує і використання застарілого логотипа Pfizer. Якби це справді була актуальна публікація, там мав би використовуватись новий логотип організації, запроваджений у 2021 році. Наразі жодних клінічних досліджень на базі київського представництва Pfizer не проводиться. Згідно з даними Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України, загалом жодна компанія в Україні не випробовує вакцини для профілактики грипу.

Порівняння старого та нового логотипів Pfizer. Джерело: Logo Design Magazine
Порівняння старого та нового логотипів Pfizer. Джерело: Logo Design Magazine

Грип — це високозаразне вірусне захворювання, яке може призвести до ускладнень й навіть до смерті. Найкращим засобом профілактики грипу є щорічна вакцинація. Маленькі діти (до 5 років) належать до групи ризику, для якої грип становить найбільшу небезпеку. Тож вакцинація у цьому віці найбільш активна. Станом на кінець січня 2024 року профілактичне щеплення проти грипу зробили більш ніж 1,5 тис. дітей віком від 6 місяців до 9 років. 

Порівняння старого та нового логотипів Pfizer. Джерело: Logo Design Magazine
Порівняння старого та нового логотипів Pfizer. Джерело: Logo Design Magazine

Вакцина вводиться, якщо дорослий або дитина віком від 6 місяців не мають протипоказань до щеплень, та захищає протягом одного сезону грипу (з жовтня по травень). Імунітет формується впродовж 7-14 днів. Якщо дитина до 9 років не була вакцинована і не хворіла на грип, то потрібні дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Усім іншим — одна.

Вакцинація проти грипу є добровільною та не входить до Календаря профілактичних щеплень. За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я для максимального захисту від вірусів, циркуляція яких передбачається саме цього сезону, склад вакцин щорічно оновлюється. Тож вакцинацію рекомендують робити щороку перед початком сезону захворювання.

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що вакцини проти грипу можна придбати в аптеці й зробити щеплення, попередньо звернувшись до свого педіатра або сімейного лікаря. Також можна звернутися за щепленням у приватну клініку, в якій є потрібні вам вакцини.

Дисклеймер: Цей інформаційний матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки. Відповідальність за зміст цього інформаційного матеріалу, який необов’язково відображає погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» в рамках контракту №72012118C00001.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024