У МОЗ розповіли про три найпоширеніші міфи про медичний канабіс

19 Лютого 2024, 17:22
У МОЗ розповіли про три найпоширеніші міфи про медичний канабіс 1430
У МОЗ розповіли про три найпоширеніші міфи про медичний канабіс

В Україні з 16 серпня буде введений у дію Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis)».

Поки ж триває робота над приведенням нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом, повідомили на сайті МОЗ. 

У Міністерстві охорони здоров'я разом із колегами з інших міністерств роблять усе можливе, щоб на момент введення в дію Закону для всіх учасників ринку були встановлені чіткі, прозорі та зрозумілі правила роботи, а лікарські засоби на основі медичного канабісу швидше потрапили до пацієнтів.

Читайте також: Канабіс та донорство крові: чи може людина, яка вживає канабіс, бути донором

Водночас попри важливість Закону в інформаційному просторі іноді з’являються неправдиві твердження як щодо самого документу, так і щодо застосування медичного канабісу. У МОЗ розвінчують деякі з них. 

МІФ: «ЗАКОН “ПРО МЕДИЧНИЙ КАНАБІС”  ЛЕГАЛІЗУЄ НАРКОТИКИ»

ПРАВДА: Насправді йдеться про реалізацію права кожного пацієнта на медичну допомогу, підвищення якості надання медичних послуг в Україні. Закон чітко регламентує діяльність із вирощування сортів рослин роду коноплі лише в медичних, промислових, наукових та науково-технічних цілях. 

Будь-яке інше використання – заборонене. Держава суворо контролюватиме обіг ліків на основі канабісу, а застосування його у рекреаційних цілях, як і раніше, залишиться під забороною і вважатиметься злочином. 

МІФ: «НОВИЙ ЗАКОН СПРИЯТИМЕ РОЗКВІТУ НАРКОБІЗНЕСУ В УКРАЇНИ»

ПРАВДА: В Законі йдеться про використання медичного канабісу лише в медичних, промислових, наукових та науково-технічних цілях. Закон визначає чіткі і суворі правила для всіх учасників виробництва ліків на кожному з етапів. Щоби здійснювати діяльність, пов’язану з вирощуванням, імпортуванням/експортуванням, виробництвом, зберіганням тощо медичного канабісу, суб’єкт господарювання має отримати ліцензію. Вирощування рослин роду коноплі відбуватиметься виключно в закритому ґрунті під цілодобовим відеонаглядом і з можливістю доступу для Нацполіції. 

Читайте також: Медичний канабіс: хто і як матиме право вирощувати і транспортувати

На всіх етапах обігу медичних конопель забезпечуватимуть їхню простежуваність: кожна рослина конопель для медичних цілей, кожна партія продуктів перероблювання та кожна одиниця фасованої продукції, у тому числі рослинної субстанції канабісу, а також лікарські засоби, виготовлені з них, будуть марковані унікальним електронним ідентифікатором. За допомогою такого коду в електронній інформаційній системі можна буде простежити рух кожної рослини до аптек і пацієнта.

МІФ: «БУДЬ-ЯКА АПТЕКА В УКРАЇНІ ЗМОЖЕ БЕЗКОНТРОЛЬНО ВИГОТОВЛЯТИ БУДЬ-ЯКІ ПРЕПАРАТИ ІЗ СИРОВИНИ КОНОПЛІ»

ПРАВДА: Щоб виготовляти і відпускати ліки на основі медичного канабісу, аптека має отримати ліцензію на здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів та ліцензії на право провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів. На підставі цих ліцензій, аптека зможе придбати рослинну субстанцію канабісу та здійснювати виробництво з неї лікарського засобу у лікарській формі, яка затверджується МОЗ.

Виготовлення та продаж лікарських засобів здійснюватимуть на підставі електронного рецепта від лікаря.

Відпуск таких лікарських засобів реєструватимуть в електронній системі охорони здоров’я

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024