Медичний канабіс: хто і як матиме право вирощувати і транспортувати

22 Грудня 2023, 12:12
Медичний канабіс 475
Медичний канабіс

Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Однак вирощувати наркотичну рослину будуть лише в теплицях і під відеонаглядом.

Про це повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Хто зможе вирощувати канабіс

Як зазначають в міністерстві, для того, щоб вирощувати, імпортувати чи експортувати, виробляти чи зберігати медичний канабіс суб'єктам господарювання потрібно буде отримати ліцензію.

Щоб препарати на основі канабісу якнайшвидше потрапили до пацієнтів, на першому етапі впровадження закону виробництво буде здійснюватися на основі імпортованої сировини. Для імпорту треба буде отримати ліцензію, а ввезену сировину - зареєструвати у державному реєстрі. Тільки після цього з неї можна буде виробляти ліки.

Теплиці з відеонаглядом

Схвалений 21 грудня народними депутатами закон дозволяє вирощувати медичний канабіс лише з суворим дотриманням вимог.

Наприклад, культивування (вирощування) медичних конопель в Україні має відбуватися тільки в умовах закритого ґрунту (наприклад, теплиці), із цілодобовим відеоспостереженням і наданням безоплатного цілодобового доступу до нього Нацполіції.

Кожна вирощена рослина, партія продуктів перероблення, одиниця фасованої продукції чи пакування лікарського засобу на основі канабісу повинні маркуватися унікальним електронним ідентифікатором. Дані будуть вносити до спеціальної бази.

Хто зможе отримати медичний канабіс

МОЗ має затвердити перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначати ліки на основі медичного канабісу. Однак відпуск цих препаратів буде можливим лише за призначенням лікаря та за рецептом. Точно так само, як і відпуск інших наркотичних та психотропних препаратів.

Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом, попередили в міністерстві.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024