Заробили за рік понад 645 мільйонів гривень: як працювала Волинська обласна лікарня

15 Лютого 2024, 10:29
Заробили за рік понад 645 мільйонів гривень: як працювала Волинська обласна лікарня 372
Заробили за рік понад 645 мільйонів гривень: як працювала Волинська обласна лікарня

Торік Волинська обласна клінічна лікарня спрацювала як успішне прибуткове підприємство, балансова вартість якого теж зросла й тепер перевищує 645 мільйонів гривень.

Про це розповів у на медичній раді перед працівниками закладу керівник обласної лікарні Олександр Дудар, пише журналіст Андрій Гнатюк. 

Як зазначається, заклад розрахований на 963 стаціонарних пацієнтів, де 604 місця в хірургічних відділеннях і 359 – у терапевтичних, 24 ліжка задіяні в реанімаціях.

За словами генерального директора, цього року, як і торік, Волинська обласна клінічна лікарня підписала з НСЗУ угоду про 23 пакети медичних послуг загальною сумою 600 мільйонів гривень. 2023 року лікарня витратила 44 мільйони гривень на закупівлю медичного обладнання, у тому ж числі й для облаштування баклабораторії. Цього року планують встановити й запустити новий магнітно-резонансний томограф, який має надійти як державна допомога. 

Витрати на добове перебування пацієнта, враховуючи лікування й харчування, перевищує 3, 5 тисячі гривень. Загалом торік тут пролікували понад 38 тисяч людей, з них понад 14 тисяч військовиків, більше половини з них медичну допомогу отримали в стаціонарі. До загального числа пролікованих також належать 3200 переселенців.

Цього року Волинська обласна лікарня вступає в реалізацію трьох міжнародних проєктів у рамках українсько-польського співробітництва. Загальна їхня вартість перевищує п'ять мільйонів євро. Мова йде про створення неврологічного центру, покращення якості допомоги урологічним хворим, а також про офтальмологію. Із потеплінням розпочнуть роботи з повної реорганізації реабілітаційного центру для військових.

31% усіх ліжок обласної лікарні – онкологічні, розташовані вони в 17 відділеннях, враховуючи онкоцентр. З усіх 38 тисяч пацієнтів понад 36% – це хворі з онкопатологією, розповів перший заступник директора обласної лікарні Юрій Малімон.

Найбільше реєструють у пацієнтів злоякісні пухлини органів травлення. Сумарний їх відсоток з усіх онкопатологій майже сягнув 70. Безпосередньо ж в онкоцентрі найбільше реєструють пацієнтів із раком молочної залози – таких майже 25%, а зі злоякісними пухлинами органів травлення звертаються майже 20%. Торік в онкоцентрі прооперували майже 2,5 тисячі пацієнтів. Середня тривалість перебування людини в стаціонарі становить тиждень.

Серед рейтингових терапевтичних відділень, де було проліковано найбільше пацієнтів, перші п’ять місць посідають системна хіміотерапія, ендокринологія, профпатологія, алергологія і кардіологія, повідомив медичний директор із питань терапії Сергій Саламатін. У перших трьох пацієнти перебувають по 4-7 днів, відповідно, так званий обіг ліжка в таких підрозділах вищий. Це значить, що за рік потік хворих на місце більший. Із 1 лютого до роботи повернулося спеціалізоване відділення терапії, яке в час пандемії повним складом перейшло в ковідний госпіталь.

Позитивну динаміку спостерігаємо в кардіоцентрі. Зросла кількість коронарографій, стентувань, абляцій та встановлення кардіостимуляторів.

Торік у лікарні проведено понад 4700 МРТ-обстежень і понад 27 тисяч КТ-діагностик. Загалом НСЗУ зарахувала цих послуг на понад три мільйони гривень. У цілому питома вага стаціонарної терапевтичної допомоги в структурі надходжень коштів НСЗУ торік перевищила 25%, а сума терапевтичних пакетів становила понад 155 мільйонів гривень.

Хірургічний профіль лікарні визначають 24 відділення на 604 ліжка. У стаціонарі працюють 170 хірургів, з яких 48 – молоді спеціалісти, зазначив медичний директор із питань хірургії Микола Галей. Торік тут проведено 21 300 операцій, що в 1,5 рази більше, ніж 2022-го.Середній термін перебування хворого становить трохи більше тижня, підготовка до операції триває до двох днів. Прооперовано майже 17,5 тисяч хворих. За пакетами хірургічної допомоги лікарня отримала від НСЗУ понад 282 мільйони гривень. І в цілому це вивело Волинську обласну за укладеними договорами про медичні гарантії на шосте місце в Україні серед усіх клінік.

Торік у Волинській обласній пересадили по одному серцю й печінці, а також 28 нирок. У першому півріччі за кількістю трансплантацій лікарня посіла сьоме місце в Україні.

Перспективою на цей рік залишається розвиток хірургії одного дня.

Обласна консультативна поліклініка прийняла торік 135 001 пацієнта, ще понад 42 тисячі – онкоцентр, розповіла медична директорка поліклінічного напрямку Ніна Яцик. Середнє навантаження за день сягнуло майже 700 людей. Загалом хворих приймають понад 40 спеціалістів терапевтичного й хірургічного профілю. А враховуючи діагностику, спостереження, профілактику й реабілітацію торік через обласну поліклініку пройшло майже пів мільйона людей. На госпіталізацію скерували понад 23 тисячі хворих.

Після спортивної медицини найбільший рейтинг відвідування мають ендокринологи й невропатологи, 4-у і 5-у позиції посідають офтальмологи й кардіологи. В онкоцентрі за кількістю консультацій лідирують клінічний онколог і онкохірург.

Одна з нагальних перспектив – створення процедурного й перев’язувального кабінетів, а також кабінету профоглядів.

З нагоди підбиття підсумків роботи 2023 року голова наглядової ради лікарні В’ячеслав Рубльов вручив нагороди працівникам лікарні.

Читайте також: Волинянам послуги з ментального здоров’я надаватимуть на рівні первинної медичної допомоги

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Район.Медицина», де оперативно оновлюється інформація.

 

 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024