Волинянам послуги з ментального здоров’я надаватимуть на рівні первинної медичної допомоги

14 Лютого 2024, 10:52
Волинянам послуги з ментального здоров’я надаватимуть на рівні первинної медичної допомоги 993
Волинянам послуги з ментального здоров’я надаватимуть на рівні первинної медичної допомоги

На сьогодні у Волинській області 72 відсотки від загальної кількості сімейних лікарів уже пройшли онлайн-курси mhGAP, які покликані подолати прогалини у сфері психічного здоров’я.

Інтеграцію послуги з ментального здоров’я на рівні первинної медичної допомоги обговорили під час зустрічі із сімейними лікарями Волині, що відбулась 12 лютого за участі заступниці голови ОДА Мирослави Якимчук та регіональної координаторки Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Наталії Коструби, повідомляє Волинська ОВА.

«Ми всі розуміємо у який час ми живемо і важливо, аби населення Волині у будь-якій точці області теж цю послугу отримувало. Кількість психіатрів, психотерапевтів не лише в області, а й по усій Україні недостатня, аби охопити усіх, кому потрібна допомога. Тому важливо, аби первинна ланка не стояла осторонь проблем ментального здоров’я і розуміла необхідність підписання такого пакету послуг з НСЗУ», – наголосила заступниця голови ОДА Мирослава Якимчук.

Слід зауважити, що медзаклад може законтрактувати пакет медичних послуг ментального здоров’я лише за наявності відповідних спеціалістів або лікарів, які пройшли спеціалізацію mhGAP.

Також, як відзначила Наталія Коструба, сімейний лікар, з яким укладено декларацію, є найпершим порадником пацієнтів у всіх скаргах на здоров’я.

«Всеукраїнська програма ментального здоров’я дбає про те, щоб людина могла отримати психологічну допомогу там, де вона бажає її отримати. Ми працюємо над тим, щоб розвинути мережу і соціальних працівників, які мають можливість надати психологічну допомогу, також є домовленості із організаціями та роботодавцями. Але сімейний лікар – це та людина, якій довіряють. До вас приходять сім’ї, які розповідають про усі свої труднощі, скарги та звертаються за допомогою. Тобто, ви – та людина, якій найлегше розповісти про труднощі, в тому числі з психологічним здоров’ям», – зазначила регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Саме тому на сьогодні в області 72 відсотки від загальної кількості волинських сімейних лікарів уже пройшли онлайн-курси mhGAP, які покликані подолати прогалини у сфері психічного здоров’я. До слова, у залі були присутні саме медпрацівники, які вже пройшли таке навчання.

Темою зустрічі стало саме практичне впровадження такої послуги на первинному рівні. Чому це важливо, та як усе має працювати розповіла сімейний лікар Медичного обʼєднання Луцької міської територіальної громади Юлія Даців, яка пройшла сертифіковане навчання за програмою ВООЗ та є тренером mhGAP на Волині. Усього таких фахівців в області двоє.

Зокрема, Юлія Даців розповіла, що захворювання, пов’язані із психічним здоров’ям, зазвичай йдуть разом із соматичними розладами. Для прикладу, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, ВІЛ, СНІД. І якщо не лікувати психічні захворювання, то погіршується прогноз лікування соматичних захворювань, або навпаки. І тут важливо це виявити, правильно поставивши запитання пацієнту.

На жаль, статистика така, що в Україні уже фіксується зростання кількості серцево-судинних захворювань та діабету другого типу. А депресивні розлади на 42% збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Проблемою є і те, що дуже багато таких людей та їх сімей страждають від стигматизації, коли на них навішують ярлики, що збільшує їх стрес та страх. Відповідно, вони рідше звертаються по допомогу. Це, своєю чергою, впливає на їх соціалізацію, працевлаштування тощо.

Така прогалина у сфері психічного здоров’я існує у світі через брак людських та фінансових ресурсів. У світі кожна десята людина має психічні розлади, але лише 1 % з працівників охорони здоров’я надають послуги з психічного здоров’я. Зокрема, 43 % – це медсестри, 8 % – психіатри, 7% – психологи і т.д. Тобто, мало спеціалізованих працівників, які надають допомогу.

Тож у 2008 році розроблена програма mhGAP, до якої Україна долучилась до програми у 2023 році, а нині впроваджується на Волині. Таким чином, завдяки навчанню mhGAP, підтримка з ментального здоров’я стає ближчою до людини, доступнішою.

Водночас важливо розуміти, що сімейний лікар, який пройшов навчання mhGAP, не стає психіатром, психотерапевтом, психологом: якщо він бачить, що ситуація вимагає залучення вузьких спеціалістів, то направляє пацієнта до них.

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Район.Медицина», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024