Верховна Рада дозволила родинам військових безоплатно зберігати та використовувати репродуктивні клітини

08 Лютого 2024, 17:44
Верховна Рада дозволила родинам військових безоплатно зберігати та використовувати репродуктивні клітини 597
Верховна Рада дозволила родинам військових безоплатно зберігати та використовувати репродуктивні клітини

Верховна Рада ухвалила законодавчі зміни, які дозволяють зберігати та використовувати для народження дітей репродуктивні клітини загиблих військовослужбовців.

Про це у своєму телеграм-каналі написав голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький. 

Він зазначив, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10448 (щодо збереження генофонду українського народу) в цілому, а законопроєкт № 10450 (про внесення змін до Цивільного кодексу) – в першому читанні. Ці два документи дозволяють родинам героїв, які загинули на війні, скористатися цією процедурою.

«Найголовніші зміни у законопроєкті № 10448 наступні. Захисник чи захисниця, чиї репродуктивні клітини зберігаються у кріобанках, мають визначити у заповіті відповідальну особу на випадок смерті. У разі загибелі захисника чи захисниці репродуктивні клітини коштом держави зберігаються протягом трьох років. Після закінчення цього терміну подальше зберігання може бути продовжене коштом іншої особи, яка вказана у заповіті», – зазначив Радуцький.

Законопроєкт № 10450 потрібен для встановлення основних аспектів розпорядження клітинами та врегулювання питань батьківства. Для цього депутати внесли відповідні зміни у статтю 281 Цивільного кодексу.

Нагадаємо, у березні 2023 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт № 8011Він дає можливість на державному рівні закріпити право на забір і подальше використання статевих клітин українськими військовими, якщо ті через поранення, травму або контузію втратили репродуктивну функцію. А в листопаді закон був прийнятий. Перед новим роком його підписав президент Володимир Зеленський.

Але автори закону завчасно домовилися, що питання народження дитини після загибелі захисника буде регулюватися окремими законопроєктами.

У січні цього року в Україні виник скандал навколо ухваленого закону, згідно з яким після смерті військового, його репродуктивний матеріал, що зберігається в клініках, призначений до утилізації з березня. 

Як повідомила ресторатор Олеся Остафієва, відмову пояснюють тим, що держава не хоче надавати пільги дітям загиблих військовослужбовців. За даними Остафієвої, автором поправки щодо утилізації сперми загиблих, внесеної до закону, є голова комітету Верховної Ради з охорони здоров'я Михайло Радуцький.

Він вже відреагував на скандал заявивши, що така ситуація неправильна та несправедлива. 

«Сьогодні у соцмережах та ЗМІ поширились повідомлення про те, що жінкам заборонили використовувати для запліднення заморожений біоматеріал їхніх загиблих чоловіків. А це стосується зокрема дружин українських загиблих воїнів – наших Героїв. Ми вважаємо таку ситуацію неправильною і несправедливою стосовно наших Героїв і памʼяті про них», – написав у Телеграм-каналі Радуцький. 

Також до пояснень ситуації приєдналось і Міністерство охорони здоров'я (МОЗ). Там підкреслили, що «кріобанки НЕ будуть утилізувати заморожений біоматеріал загиблих військових».

Читайте також: Життя після смерті: кріоконсервація генетичного матеріалу як шлях до батьківства попри війну

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024