У МОЗ назвали, без чого неможливо отримати ліки за е-рецептом безоплатно

01 Лютого 2024, 18:12
Е-рецепт 4079
Е-рецепт

Українці можуть отримати деякі ліки безоплатно або з невеликою доплатою. Така послуга передбачена державною програмою реімбурсації «Доступні ліки». Це урядова програма, що забезпечує повну або часткову оплату вартості деяких лікарських засобів з бюджетних коштів в межах програми медичних гарантій. 

Для того, щоб ефективно розподіляти кошти в рамках програми та визначати, в яких ліках є наразі потреби, впроваджуються електронні інструменти, зокрема електронний рецепт, пише МОЗ.

Електронний рецепт отримують пацієнти  на телефон у вигляді звичайного смс. Воно містить номер і код погашення, який потрібно показати в аптеці для отримання лікарських засобів, зокрема й препаратів за програмою «Доступні ліки».

Отже, телефон потрібно мати з собою завжди: і коли ви йдете на прийом до лікаря, і коли ви отримуєте ліки в аптеці. З телефоном ви отримаєте необхідні препарати швидко і зручно. 

Читайте також: Як безоплатно отримати ліки від захворювань серця

Як отримати рецепт на ліки за програмою реімбурсації.

Щоб отримати рецепт на препарат, необхідно обовʼязково звернутися до лікаря на прийом.

  1. Лікар поінформує щодо можливості отримання ліків за програмою реімбурсації. Під час огляду лікар зареєструє вас в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) та за потреби сформує е-рецепт на необхідні для лікування препарати. 

  2. Після цього ви отримаєте смс-повідомлення з номером електронного рецепта та унікальним кодом його погашення. 

  3. Обов’язково переконайтеся ще під час прийому, що ви отримали смс із номером і кодом погашення рецепта.

  4. Якщо все гаразд і ви отримали смс, потрібно знайти аптеку, яка відпускає ліки за програмою реімбурсації. Це можна зробити трьома способами.

  5. Ви можете придбати ліки за електронним рецептом за програмою «Доступні ліки» в аптеці протягом 30 днів (якщо це наркотичні ліки, то протягом 10 днів). 

  6. Читайте також: Чи будуть доступними «Доступні ліки» для мешканців волинських сіл

  7. Для того, щоб придбати ліки, достатньо повідомити фармацевту потрібні реквізити з смс – номер рецепта та код погашення.

  8. Фармацевт запропонує наявні в аптеці лікарські засоби, які містять діючу речовину, що призначив вам лікар – так ви зможете обрати ліки з програми. 

А якщо ви втратили доступ до старого номеру телефону чи змінили його, необхідно актуалізувати дані, щоби смс-повідомлення завжди коректно надходили на ваш телефон.

Як отримати препарати за програмою «Доступні ліки», якщо ви не маєте телефона

  1. Щоб отримати рецепт на препарат, необхідно обовʼязково звернутися до лікаря на прийом.

  2. Під час огляду лікар за потреби зареєструє вас в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо ви не маєте мобільного, лікар зареєструє вас за документами – це один зі способів автентифікації у системі.

  3. Після виписування е-рецепта лікар роздрукує вам інформаційну довідку, яка міститиме код погашення е-рецепта – саме за нею ви можете отримати потрібні вам ліки за програмою «Доступні ліки».

  4. Знайти аптеку, яка відпускає ліки за програмою «Доступні ліки», можна трьома способами. 

  5. Читайте також: Чи можна отримати рецептурні препарати за е-рецептом безоплатно

  6. Ви можете придбати ліки за електронним рецептом за програмою реімбурсації в аптеці протягом 30 днів (якщо це наркотичні ліки, то протягом 10 днів). 

  7. Для того, щоб придбати ліки, достатньо повідомити фармацевту потрібні реквізити з інформаційної довідки.

  8. Фармацевт запропонує вам наявні в аптеці лікарські засоби, які містять діючу речовину, що призначив вам лікар – так ви зможете обрати ліки відповідно до вашого бюджету. 

Звертаємо увагу, що метод отримання електронного рецепта за допомогою телефону набагато зручніший. Наприклад, якщо ви приймаєте ліки на постійній основі, ви зможете отримувати наступні е-рецепти дистанційно. Не потрібно буде кожного разу ходити на прийом до лікаря і чекати в чергах.

Програма реімбурсації дозволяє заощадити кошти пацієнтів та збільшити доступність ліків.

Наразі 4,43 мільйона пацієнтів отримали «доступні ліки» безоплатно або з доплатою. По всій країні близько 14 тисяч аптек мають договір із НСЗУ та отримують відшкодування повної або часткової вартості ліків.

Нагадуємо: якщо у вас є питання чи проблеми, повʼязані з електронним рецептом на рецептурні ліки, ви можете звернутися на «гарячу лінію» за коротким номером 1677 (гілка «7»). Оператори підтримки проконсультують вас та допоможуть знайти аптеки, в яких відпускають ліки за програмою реімбурсації. Також вони перевірять, чи включений ваш препарат до переліку ліків, що підлягають реімбурсації.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024