Рак шийки матки – це п’яте за поширеністю онкологічне захворювання серед жінок, – Кузін

31 Січня 2024, 18:03
Рак шийки матки – це п’яте за поширеністю онкологічне захворювання серед жінок, – Кузін 4159
Рак шийки матки – це п’яте за поширеністю онкологічне захворювання серед жінок, – Кузін

У МОЗ обговорили з фахівцями проблеми профілактики раку шийки матки. Рак шийки матки – це п’яте за поширеністю онкологічне захворювання серед жінок в Україні. На ранніх стадіях хвороба часто має безсимптомний перебіг, але її можна вилікувати, якщо вчасно виявити. Тому первинна та вторинна профілактика раку шийки матки неодмінним компонентом протидії поширенню захворювання у всьому світі.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін під час круглого столу за участі Фонду Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine, фахівців Міністерства охорони здоров'я України, НСЗУ, Центру громадського здоров’я України, Національного інституту раку та громадських організацій.

На зустрічі обговорили результати всесвітніх практик з протидії поширенню вірусу папіломи людини та шляхи їх застосування в національній системі охорони здоровʼя.

Чотири роки тому Всесвітня організація охорони здоров'я оприлюднила Глобальну стратегію елімінації раку шийки матки з метою усунення цього захворювання як проблеми громадського здоров’я. Стратегія включає три ключові кроки: вакцинацію, скринінг і лікування.

«У більшості випадків причиною появи раку шийки матки є вірус папіломи людини (ВПЛ), який здебільшого передається статевим шляхом. За даними CDC з 2006 року, коли вакцина була вперше рекомендована, кількість інфікування типами ВПЛ, що спричиняють рак та генітальні бородавки, зменшилися на 88% серед дівчат-підлітків і на 81% серед молодих дорослих жінок. В Україні вакцина від папіломавірусу рекомендована, вакцини які продаються - зареєстровані та пройшли державний контроль якості», – зазначив Кузін.

На сьогодні ефективні способи профілактики захворювання у світі та Україні:

  • Щорічний скринінг. Це обстеження у сімейного лікаря та для жінок у гінеколога аби перевірити свій стан здоровʼя, зокрема здати ПАП-тест. Він допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки.

  • Щеплення проти ВПЛ ― доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Дітям рекомендовано проводити щеплення 2-ма дозами у віці 9-14 до початку статевого життя. Щеплення роблять і хлопцям також, адже вони можуть бути носіями вірусу. Після консультації з лікарем дорослі у віці від 27 до 45 років також можуть зробити щеплення.

  • Ризик розвитку раку шийки матки можна знизити, вживаючи заходів із запобігання інфекціям, що передаються статевим шляхом, зокрема використовувати засоби контрацепції.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024