Лікування раку шийки матки на Волині: що варто знати пацієнткам

22 Січня 2024, 13:18
Лікування раку шийки матки на Волині: що варто знати пацієнткам 1840
Лікування раку шийки матки на Волині: що варто знати пацієнткам

У 68 жінок впродовж 2023 року у медичному центрі онкології Волинської обласної клінічної лікарні діагностували рак шийки матки.

Що варто знати жінкам та як часто потрібно ходити на медичний огляд, розповіла «Суспільному» гінекологиня Оксана Гринчук та пацієнтка лікарні Наталія.

«Надіюсь, що все буде добре»: досвід пацієнтки

Пацієнтка Наталія розповідає, що за звичайними буденними клопотами — дім, садочок, школа, невчасно звернулась до лікаря та пропустила чергове гінекологічне обстеження. Півтора року вона не приходила на огляд.

Ознаки хвороби, каже, помітила сама, коли з'явилися перші атипові симптоми.

«Закінчилася в мене менструація, все було добре і через два дні почалися знов. І ось оцей симптом мене насторожив дуже. До того я все тримала під контролем. Більше ніяких симптомів у мене не було», — говорить пацієнтка.

Пацієнтка медичного центру онкології обласної клінічної лікарні Наталія. Фото: Суспільне Луцьк
Пацієнтка медичного центру онкології обласної клінічної лікарні Наталія. Фото: Суспільне Луцьк

Хворобу у жінки діагностували на початковій стадії.

«Мене підтримала сім'я, чоловік. Підтримали лікарі онкоцентру і сказали, що в будь-якому випадку ця хвороба лікується. Я довірилась їм, лікуюсь і надіюсь, що все буде добре», — розповіла Наталія.

Нині жінку прооперували, вона відновлюється після оперативного хірургічного втручання.

Поради лікарів-гінекологів

Лікарка Оксана Гринчук каже, що раз в рік жінка має пройти обстеження у гінеколога. З її слів, хвороба помолодшала. Коли вона починала працювати 22 роки тому, у відділенні були жінки старшого віку, клімактеричного. Захворювання стосувалося вікової групи жінок — 45+. Зараз, каже лікарка, статистика інша — хворіють жінки у віці 35 років з клінічно діагностованим раком і не першої стадії.

Читайте також: Серед перших: у Луцьку дівчат почали щеплювати від вірусу, який провокує розвиток раку шийки матки

Лікарка-гінекологиня Оксана Гринчук. Фото: Суспільне Луцьк
Лікарка-гінекологиня Оксана Гринчук. Фото: Суспільне Луцьк

«Найбільше нас непокоїть помолодшання і це — передракові стани. Дисплазії, які виникають на фоні раннього початку статевого життя, вірусу папіломи людини, шкідливих звичок, не діагностуються вчасно. І наймолодша дівчинка з мого досвіду у 18 років вже мала важку дисплазію», — говорить лікарка.

Термін виникнення захворювання від передракового стану до раку — не рік-два, а п’ять-вісім. І жінка, і лікар мають достатньо часу, щоб виявити передраковий стан і не допустити до раку шийки матки. Дівчаткам у віці 9-12 років радить вакцинуватися від ВПЛ.

Читайте також: «Ти важлива»: на Волині втілюють інформаційний проєкт в боротьбі з раком шийки матки

Симптоми раку шийки матки

Специфічних симптомів виявлення раку шийки матки немає, каже Оксана Гринчук. Є сигнальні ознаки, які можуть насторожити, або скерувати жінку на те, що з нею відбувається щось не так. Найперше — це контактні кров'яні виділення, які можуть бути після статевого акту.

Читайте також: У дитячих міських поліклініках Одеси від вірусу папіломи людини вакцинували понад 500 дітей

Друга ознака — це порушення циклу. Тобто, якщо жінка відмічає, що менструація стала ряснішою, нерегулярною, з’являються згустки під час менструації, вони болючіші, приводять часто до анемії та коли з’являються порушення загальних показників крові. Це теж є серйозною ознакою і привидом жінці звернутися до лікаря.

Кожна жінка, яка почала статеве життя, є в зоні ризику, каже лікарка. Щоб попередити ризики захворюваності на рак шийки матки гінекологиня радить вести здоровий спосіб життя, адекватний режим праці й відпочинку, регулярно відвідувати лікаря та робити обстеження і на вірус папіломи. Обов’язково з лікарем гінекологом чи онкологом приймати рішення щодо вирішення ситуації, — додає Оксана Гринчук.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024