«Ти важлива»: на Волині втілюють інформаційний проєкт в боротьбі з раком шийки матки

15 Січня 2024, 11:46
«Ти важлива»: на Волині втілюють інформаційний проєкт в боротьбі з раком шийки матки 2582
«Ти важлива»: на Волині втілюють інформаційний проєкт в боротьбі з раком шийки матки

У січні в Україні стартував місяць обізнаності про рак шийки матки – одного з найпоширеніших типів онкології серед жінок. За даними Центру громадського здоров’я, в Україні щороку виявляють 6,5-7 тисяч хворих на рак шийки матки, з них помирає у середньому 1,5 тисячі людей.

На Волині – також ситуація невтішна, кажуть онкогінекологи Волинського обласного медичного центру онкології Волинської обласної клінічної лікарні. За шість місяців 2023 року на Волині виявили 46 випадків раку шийки матки, в той час, як за весь 2022 рік – 68 випадків. Тобто збільшення захворювання майже удвічі.

Тож саме лікарі-онкогінекологи звернулися у Фонд боротьби з раком, який очолює Марія Адамчук-Коротицька, з пропозицією інформування жінок про обов’язкові профогляди у гінекологів, аби попередити розвиток раку шийки матки. Спільними зусиллями задум трансформувався в широку інформаційну кампанію «Ти – важлива!». Триватиме вона три місяці.

«Її мета – зробити все від нас залежне, щоб жінки не дозволяли раку шийки матки руйнувати їхні життя. Бо рак шийки матки – один із тих, якому можна запобігти та який успішно виліковується за певних умов.  Тож – на усіх наших інформаційних майданчиках найближчим часом буде багато важливої дівчачо-жіночої інформації. До цієї інформаційної кампанії ми пропонуємо долучитися не тільки медичним закладам, а, зокрема, й бізнесовим структурам. Так, до нас вже приєдналися потужні партнери – мережа АЗК «WOG», де у жіночих вбиральнях на заправках і на столах у зонах WOG MARKET і WOG CAFE розмістили дуже яскраві і промовисті заклики-нагадування про візит до гінеколога. А поки продовжуємо формувати важливе ком'юніті. Окреме спасибі організації «Український Жіночий Фонд» за те, вкотре підтримали наші ідеї і проєкт», - розповідає Марія Адамчук-Коротицька.

 

Протягом інформаційної кампанії на різноманітних майданчиках, в тому числі тих бізнесових чи соціальних структур, які виявлять бажання долучитися, планується розміщення інформаційних матеріалів (брошури, постери, невеликі плакати) про обов’язковість медоглядів, про профілактику раку шийки матки, зокрема, вакцинацію від ВПЛ та інше.

Такі інформаційні заходи будуть нагадувати жінкам про необхідність вчасних звернень до гінекологів, що, своєю чергою, допоможе виявити захворювання на ранній стадії, каже Юлія Матюшко, лікарка онкогінекологиня Волинського обласного медичного центру онкології. 

Юлія Матюшко
Юлія Матюшко

«В даний час відзначається збільшення кількості захворювання на рак шийки матки серед жінок репродуктивного віку. Часто раковому процесу шийки матки передують фонові та передракові захворювання. Вчасне звернення до кваліфікованого гінеколога- це вчасна діагностика та лікування цих фонових та передракових станів шийки матки. Адже адекватне лікування такої патології запобігає розвитку раку шийки матки в майбутньому», – розповідає лікарка-онкогінекологиня.

Вона наголошує, що пацієнтки повинні знати і розуміти: патології шийки матки найчастіше протікають без симптомів. Зрідка жінки скаржаться на дискомфорт і печіння, незначні кров'янисті виділення після статевого акту, хворобливі відчуття у нижній частині живота. 

«У захворювання шийки матки  немає такого поняття, як «з'явився певний симптом – потрібно іти до лікаря». Поява цих симптомів частіше вже свідчить про задавнений рак шийки матки. Кожна свідома жінка має свідомо проходити щорічні профогляди в гінеколога. Ми, онкогінекологи, постійно закликаємо і пацієнток, і лікарів первинної та вторинної ланки з повною відповідальністю поставитись до цієї патології. Адже, наприклад, за останні роки ми спостерігаємо збільшення статистики даного захворювання, а отже і  кількості  операцій на рак шийки матки», – наголошує Юлія Матюшко.

 Як вона розповіла, коли два-три роки тому у Волинському онкоцентрі оперували одну пацієнтку на три-чотири тижні, то тепер – дві, три операції в тиждень буває. А це складні операції, які потребують тривалої реабілітації пацієнтів. 

«Зазначу, що специфіка раку шийки матки полягає в тому, що операбельними жінки є тільки до ІІ (А) стадії. В ІІ (В), третій та четвертій стадіях цей вид раку вже не оперується, лікується іншими методами – хіміопроменевою терапією, але вже ніколи не оперується. Бо значна частина пацієнток, отримавши хіміопроменеву терапію, почувши фразу від лікаря: «У Вас все добре, даних за активну патологію немає, рекомендовано спостереження», буває, підходять до нас, хірургів, з проханням, щоб їх ще прооперували, бо так їм буде надійніше. Пояснюю ще раз: оперативне лікування саме раку шийки матки показане і виправдане в усьому світі лише включно по ІІ (А) стадію», – розповідає Юлія Матюшко. 

Також лікарка зазначає: якщо не проводити профілактичні огляди жінок, то в майбутньому матимемо збільшення кількості онкологій, а при самозверненні пацієнта через симптоми (це 3-4 стадії, які не оперуються), а згодом – і відсоток летальних випадків також значно зросте.

«Головна умова успішного лікування – своєчасна діагностика, яка можлива при регулярному профілактичному огляді у гінеколога, під час якого вчасно виявляються передракові захворювання. Найбільш частими з них є ектопія (ерозія), дисплазія шийки матки. Діагностика та лікування цих захворювань не представляють значних труднощів для кваліфікованого лікаря-гінеколога. Відтак і онкологи в обласному медичному центрі онкології фіксуватимуть менше онкопатологій. Звідси і виходить, що вчасна діагностика та виявлення патологій залежить від лікарів первинної та вторинної ланки медицини – сімейних лікарів, котрі вчасно будуть скеровувати жінок на профогляди, та лікарів-гінекологів районних лікарень, котрі виявлятимуть ці стани», – розповідає Юлія Матюшко. 

Також лікарка додає, що вікова категорія жінок, в яких найчастіше виявляють передрак та рак шийки матки – від 30 років. Однак часто почали появлятися пацієнтки, в яких виявили передрак, а саме важку дисплазію у значно молодшому віці – від 18 років, котрі ще не народжували. І це вже проблема, кажуть лікарі, тому що неналежне лікування може негативно вплинути на репродуктивній функції жінки, а значить і на її щасливе сімейне життя в майбутньому.

Причинами цього можуть бути раннє статеве життя, інфікування вірусом папіломи людини, кількість сексуальних партнерів (більше партнерів – вищі шанси до розвитку раку шийки матки); запальні процеси органів малого таза; інфекційні та вірусні захворювання, що передаються статевим шляхом;  шкідливі звички (а саме тютюнокуріння).

Завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Любомльського ТМО Тетяна Франчук також відмічає збільшення кількості хворих з раком шийки матки. За її словами, певною мірою збільшенню кількості запущених стадій раку у жінок сприяє війна та міграція за кордон.

Часто такі медичні послуги, як профілактичний огляд у гінеколога, для жінок-переселенок, які перебувають за кордоном, є малодоступним. А коли ж вони на певний період часу повертаються в Україну – то переймаються іншими клопотами, аніж візитом до гінеколога. Тож Тетяна Франчук радить жінкам не відкладати огляд у гінеколога та проходити його хоча б двічі на рік, якщо ж є певні симптоми – то раз на рік.

«Усі жінки мають ризик розвитку раку шийки матки, однак найчастіше це онкозахворювання зустрічається в жінок старше 30 років, – розповідає Тетяна Франчук. – Цей вид раку на ранніх стадіях часто має безсимптомний перебіг. Надалі на різних стадіях розвитку раку жінка може помітити певні симптоми: вагінальні кровотечі після статевого акту, між місячними або після менопаузи, водянисті кров’янисті виділення, біль в ділянці малого таза, біль під час статевого акту, кров у сечі. В такому разі обов’язково треба звернутися до лікаря-гінеколога. Лише лікар може визначити причину цих симптомів», – наголошує Тетяна Франчук.

Діагностується рак шийки матки за допомогою скринінгу. Тому медики та у Фонді боротьби з раком  закликають жінок проходити скринінг на рак шийки матки та не нехтувати можливістю відвідати лікаря-гінеколога для профілактичного огляду.

Адже це найдієвіші способи запобігти раку шийки матки та виявити захворювання на ранній стадії.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024