Чи має пацієнт заплатити за призначені лікарем аналізи

26 Січня 2024, 16:51
Чи має пацієнт заплатити за призначені лікарем аналізи 3739
Чи має пацієнт заплатити за призначені лікарем аналізи

У Нацслужбі здоров'я розбили міф про те, що за призначені лікарем аналізи пацієнт має заплатити з власної кишені. Це – не так.

Але у НСЗУ просять звернути увагу на важливе уточнення: лабораторні обстеження призначає лікар, сімейний або лікуючий. І коли лікар призначає необхідні для обстеження чи встановлення діагнозу аналізи, він чи вона дає пацієнтові електронне направлення.

Правда про аналізи

Аналізи, які потрібні для діагностики та визначення схеми лікування, є складовою медичних послуг і покриваються Програмою медгарантій.

Пацієнти мають право безоплатно отримати всі призначені аналізи, на які є направлення лікаря.

Якщо пацієнти перебувають в стаціонарі, направлення не потрібно, а призначені лікуючим лікарем обстеження безоплатні.

Окремого пакета «Аналізи» немає.

Майже кожним медичним пакетом передбачено певний перелік лабораторних обстежень — відповідно до специфіки надання медичної допомоги.

Щоб розібратися і щоб медичні працівники не говорили, що це лише платно, радимо відкрити сайт НСЗУ.

Відкривайте кожен пакет, який цікавить і подивіться перелік аналізів, які медичний заклад зобов’язується робити безоплатно, укладаючи договір і з НСЗУ за цим пакетом. Наприклад, п.27 «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Або п.29 «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Або п.37 «Медична допомога при гострому мозковому інсульті» тощо.

Зверніть увагу, пацієнти або їхні рідні не можуть вимагати направлення на аналізи за власним бажанням. Обстеження призначають лікарі. Вони — фахівці у сфері збереження здоров’я.

Направлення на аналізи виписує той лікар, який призначає ці обстеження, а не виключно сімейний лікар чи педіатр або терапевт.

Читайте також: Обстеження, вакцинація та консультації: у віддалених селах Рівненщини працюватимуть мобільні бригади лікарів

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024