Екстрена медична допомога: що це, коли надається, чи потрібно за неї платити

17 Січня 2024, 09:51
Виклик швидкої допомоги 4203
Виклик швидкої допомоги

Екстрена медична допомога — це термінові дії  медичних працівників, спрямовані на порятунок  життя та здоров’я людини, яка перебуває у невідкладному стані, спричиненому хворобою чи травмою.

Викликати бригаду екстреної медичної допомоги можна за номером 103. Пацієнти отримують усю екстрену медичну допомогу безоплатно. Наголошуємо, що заборонено вимагати в пацієнтів оплату за надану допомогу, пояснюють у МОЗ. 

КОЛИ ПОТРІБНО НЕГАЙНО ВИКЛИКАТИ ЕКСТРЕНУ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ: 

  • дихання відсутнє чи з ускладненнями (сторонній предмет у дихальних шляхах, кровотеча з горла),
  • ознаки масивної кровотечі (травматична ампутація кінцівки, рани живота, шиї чи обличчя),
  • біль одночасно в спині, плечах, щелепі, відчуття стиснення у грудній клітці,
  • втрата свідомості або її сплутаність,
  • ознаки інфаркту, інсульту (ускладнене чи втрачене мовлення, паралізована кінцівка, перекошене обличчя, падіння, погіршення зору в одному оці),
  • інші стани, які загрожують життю та здоров’ю (отруєння, травми тощо).

ЩО ПОТРІБНО СКАЗАТИ ДИСПЕТЧЕРУ: 

  • Прізвище, стать, вік людини, яка потребує невідкладної медичної допомоги. Якщо це незнайома людина, повідомте її стать і орієнтовний вік та назвіть своє прізвище, ім’я та номер телефону.
  • Максимально точно опишіть скарги та стан людини. Якщо знаєте напевне, то вкажіть причину виникнення невідкладного стану. Наприклад, людина впала з висоти 10 метрів або ж є ознаки інсульту.
  • Відповідайте на всі запитання диспетчера спокійно і чітко — це скоротить час розмови, і бригада швидкої допомоги прибуде скоріше.
  • Виконуйте всі вказівки диспетчера, коли розмовляєте і чекаєте на бригаду.  
  • Скажіть точну адресу виклику: район, населений пункт, вулицю, номер будинку, квартири, поверх, код домофона і номер під'їзду. У випадку, якщо точна адреса пацієнта невідома, вкажіть загальновідомі орієнтири та шляхи під’їзду.
  • Підготуйте паспорт та медичну документацію пацієнта. Якщо знадобиться госпіталізація, документи необхідно передати медикам у лікарні.

У Міністерстві охорони здоров'я нагадують, що викликати екстрену медичну допомогу потрібно тільки за крайньої потреби — коли є загроза життю та здоров’ю людини. Фальшивий виклик чи перебільшення симптомів задля приїзду медиків загрожують не тільки штрафом тому, хто викликав, а й смертю людині, яка в цей час справді потребувала допомоги і не дочекалася приїзду бригади.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ЗА ЕКСТРЕНУ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ ВИМАГАЮТЬ ГРОШІ

Потрібно звернутись із письмовою скаргою до Департаменту охорони здоров’я у вашому місті чи регіоні та до Національної служби здоров’я України (НСЗУ). 

Звернутися до НСЗУ можна: 

Читайте також: На медзаклади Волині у Нацслужбі здоров’я за рік зареєстрували 43 скарги від пацієнтів, – Наталія Гусак

Чи будуть доступними «Доступні ліки» для мешканців сіл

Читайте наші найсвіжіші новини сайту Район.Медицина у телеграм-каналі.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024