Чоловікам в Україні неможливо потрапити до лікаря без військового квитка: пропагандисти поширюють фейк

07 Січня 2024, 16:41
Чоловікам в Україні неможливо потрапити до лікаря без військового квитка: пропагандисти поширюють фейк 4048
Чоловікам в Україні неможливо потрапити до лікаря без військового квитка: пропагандисти поширюють фейк

У прокремлівських телеграм-каналах поширюють фото «оголошення», яке нібито вивісили в одній із київських лікарень. У ньому йдеться, що з початку 2024 року начебто неможливо потрапити до лікаря «без військового квитка». Посилаються в  «оголошенні» на так звану постанову Кабінету Міністрів №147 від 26 грудня 2023 року. Це — брехня. 

Аналітики «VoxCheck» узялися за кейс і встановили, що такої постанови Кабміну просто не існує. 

На урядовому порталі є лише три документи за вказаний період (26.12.2023). Утім, вони ніяк не стосуються процедури відвідування медичних закладів. При чому саме військовий квиток мають лишень військовозобов’язані.

Тобто це чоловік, який проходив військову службу, має військову освіту або наразі досягнув 27 років. В інших випадках — якщо чоловік не досягнув зазначеного віку, а також без військової служби чи освіти є призовником та має приписне посвідчення. 

Водночас після 60 років чоловіки вже перестають бути військовозобов’язаними — їх знімають з обліку. Тобто вимагати в чоловіків військовий квиток під час прийому в терапевта — нелогічно, адже не всі мають такий документ. Отже, фото оголошення, найбільш імовірно, скомпілювали за допомогою графічних редакторів.

Але за словами директорки Департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА Ольги Ярмоленко, при плановій допомозі (довготривалому лікуванні чи запланованій операції) у чоловіків призовного віку можуть запросити документи військового обліку, зокрема і військовий квиток. Фахівці VoxCheck доповнюють: згідно з постановою Кабміну від 30 грудня 2022 року, це потрібно для своєчасного ведення військового обліку. 

Понад те, щоб підписати декларацію з сімейним лікарем, чоловікам не потрібен військовий квиток. Потрібно мати лишень паспорт, ідентифікаційний код та номер телефону.

Читайте також: Як військовослужбовцям та ветеранам отримати безоплатну медичну допомогу у приватній клініці

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024