За яких умов огляд у гінеколога можна пройти безоплатно: роз'яснення НСЗУ

03 Січня 2024, 14:29
За яких умов огляд у гінеколога можна пройти безоплатно: роз'яснення НСЗУ 1855
За яких умов огляд у гінеколога можна пройти безоплатно: роз'яснення НСЗУ

Електронне направлення не є обов’язковою умовою для звернення пацієнток на консультацію та огляд безоплатно.

Гінеколог — один із тих лікарів, до кого можна звернутися без електронного направлення. Зокрема — до гінеколога дитячого та підліткового віку. Консультація та огляд гінеколога безоплатні, якщо заклад уклав договір із НСЗУ за пакетом амбулаторної медичної допомоги, пояснюють у Нацслужбі здоров'я. 

Пацієнтки можуть обирати, в яку саме жіночу консультацію звертатись. Прив’язки до місця реєстрації чи фактичного проживання немає.

Так само жінки можуть обирати, у кого та де спостерігати вагітність. При виборі гінеколога місце проживання чи реєстрації не має значення. Достатньо звернутися у заклад, який уклав із НСЗУ договір на ведення вагітності в амбулаторних умовах.

«Зверніть увагу. Якщо гінеколог за результатами огляду призначає додаткові аналізи або обстеження, то він або вона має виписати пацієнтці електронне направлення», – наголошують у Нацслужбі здоров'я. 

За електронним направленням пройти такі обстеження можна також безоплатно у закладі, який надає амбулаторну допомогу за договором з НСЗУ та має відповідне обладнання. Або, якщо йдеться про вагітну, в закладі, який має договір «Ведення вагітності в амбулаторних умовах».

Читайте також: У Нацслужбі здоров'я розповіли, чи треба платити за УЗД-діагностику під час вагітності

Нагадаємо, що Програма медичних гарантій покриває медичне спостереження за вагітністю. За це медичним закладам, де надаються послуги вагітним жінкам, сплачує НСЗУ. Потрібно лише звернутись до гінеколога в лікарню, яка має договір з НСЗУ за пакетом «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». У безоплатний пакет входить:

  • динамічне спостереження лікаря акушера-гінеколога, контроль за станом здоров’я, обстеження, консультації, лікувально-профілактичні заходи, за необхідності – направлення до інших фахівців;

  • усі необхідні лабораторні дослідження: розгорнутий аналіз крові, сечі, дослідження на інфекції та віруси, визначення групи крові і резус-фактору, біохімічний аналіз крові, мікроскопічні та цитологічні обстеження та інші;

  • інструментальні дослідження – УЗД із доплером, кардіограма, кардіо-токографія та інші;

  • профілактика несумісності крові матері та плоду за допомогою імуноглобуліну;

  • неінвазивна діагностика для виявлення факторів ризику для здоров'я жінки;

  • профілактика ускладнень під час вагітності та після пологів та ін.

Потрапити до гінеколога безоплатно можна як за направленням сімейного або лікуючого лікаря, так і самостійно. Головна умова – декларація з сімейним лікарем.

Всі аналізи та дослідження в рамках пакету ведення вагітності пацієнтці призначає гінеколог. Ці послуги надаються амбулаторно. Якщо пацієнтка потребує госпіталізації, гінеколог направляє її в стаціонар. Там пацієнтка отримає усю необхідну медичну допомогу також безоплатно в рамках стаціонарного пакета.

Читайте також: Вагітним жінкам в Україні дозволили працювати до самих пологів

 

 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024