Лікар пояснив, чому дітям не рекомендують давати аспірин, анальгін та німесулід

22 Грудня 2023, 10:41
Чому дітям не рекомендують давати аспірин, анальгін та німесулід 1800
Чому дітям не рекомендують давати аспірин, анальгін та німесулід

Багато хто з батьків під час нездужання дітей звик давати такі анальгетики, як аспірин, анальгін чи німесулід.

Однак, якщо давати дитині аспірин під час вірусної хвороби — це може призвести до потенційно смертельного стану під назвою синдром Рея, пояснює дитячий алерголог, педіатр Дмитро Муштин у фейсбук-спільноті «Доказові батьки». 

Синдро‌м Ре‌я —дуже небезпечний невідкладний стан, що виникає у дітей та підлітків (частіше у віці 4-15 років) під час лікування гарячки в клінічному перебігу вірусних захворювань — частіше грипу та інших ГРВІ, рідше кору, вітряної віспи тощо, препаратами, що містять ацетилсаліцилову кислоту (аспірин), і характеризується раптовим пошкодженням мозку та печінки. Це може спричинити судоми, кому та смерть, зазначає Дмитро Муштин.

Анальгін

Анальгін або метамізол заборонений у кількох країнах, включаючи Сполучені Штати, Великобританію, Японію, Канаду та частини Європи, оскільки виявили, що метамізол викликає агранулоцитоз. Це стан, при якому знижується кількість лейкоцитів (білих кров'яних клітин) в організмі, що призводить до зниження імунітету та збільшує ризик інфекцій.

Німесулід

Однією з найбільш серйозних побічних реакцій німесуліду може бути гепатит або інші ушкодження печінки. Ці ускладнення можуть бути небезпечними і виникати як у результаті короткотривалого прийому препарату, так і при тривалому лікуванні. Особливо це може стосуватися великих доз або прийому препарату в умовах, коли дитина має підвищений ризик печінкових проблем.

У багатоцентровому дослідженні типу «випадок-контроль», проведеному в Італії з 2011 по 2014 рік, де все ще широко поширене використання німесуліду, повідомлено, що серед усіх НПЗП Німесулід пов’язаний з найвищим ризиком ураження печінки.

Тож якщо у дитини лихоманка або біль, є більш безпечні варіанти, такі як парацетамол та ібупрофен, радить лікар.

Ці ліки також мають суттєву кількість можливих побічних реакцій, але є більш безпечними в порівнянні із іншими препаратами подібної групи.

Також не варто забувати:

  • про фізичні методи зниження температури;
  • температура не повинна бути орієнтиром для прийому жарознижувальних. 

«Основне — самопочуття дитини. Наприклад, якщо температура 39,5 ℃, але особливих скарг немає, то прийом препарату необов'язковий. І навпаки, при сильній ломоті або головному болю, препарат необхідний як знеболююче, який полегшить стан дитини», – зазначає лікар. 

Читайте такожЯк вийти з посту без шкоди для здоров'я: поради рівненських фахівців

Як зрозуміти, що ваш лікар – доказовий: поради МОЗ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024