Як вийти з посту без шкоди для здоров'я: поради рівненських фахівців

21 Грудня 2023, 15:21
Як вийти з посту без шкоди для здоров'я: поради рівненських фахівців 784
Як вийти з посту без шкоди для здоров'я: поради рівненських фахівців

Незабаром закінчується різдвяний піст, а з ним і обмеження в їжі. Перехід на звичайне харчування, в тому числі вживання м’яса, стане для органів травлення неабияким стресом.

Про те, як правильно виходити з посту – читайте у порадах фахівців Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

«З посту треба виходити поступово, не поспішати з поверненням до звичного режиму харчування та не перевантажувати свій організм стравами зі святкового столу і тим більше алкоголем. Вихід з посту повинен тривати 1-2 тижні. Фахівці дієтологи радять вживати їжу маленькими порціями та не переїдати. Спостерігайте за реакцією організму. Навіть звичайні продукти можуть викликати загострення хронічних хвороб органів травлення та алергічні реакції», – радять фахівці. ​

В перший день після посту краще вживати не смажене м’ясо, а варене, тушковане та запечене, віддаючи перевагу білому м’ясу та яловичині або ж м’ясо замінити рибою. При відчуті дискомфорту необхідно замінити їжу на більш легку. 

З першого або другого дня після посту поступово включайте в меню кисломолочні продукти — кефір, ряжанку, йогурт, яйця. Потім включайте в раціон незбиране молоко, масло, сир, вершки. Не слід забувати і про рослинну їжу, до якої організм уже призвичаївся за час посту. Адже вживання великої кількості клітковини корисне цілий рік. Тож їжте більше овочів і круп, особливо, якщо не можете похвалитися абсолютно здоровим шлунково-кишковим трактом.

Також слід більше вживати рідини — мінеральну негазовану воду, чаї та різноманітні компоти домашнього приготування. Необхідно уникати газованих забарвлених напоїв.

Потрібно пам’ятати, що вийти із посту потрібно так, щоб не втратити здоров’я.

Читайте також: Поради на новорічно-різдвяні свята: що робити при харчовому та алкогольному отруєнні

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024