У МОЗ закуплять 1,1 мільйона доз вакцини проти поліомієліту для імунопрофілактики дітей

22 Грудня 2023, 09:58
У МОЗ закуплять 1,1 мільйона доз вакцини проти поліомієліту для імунопрофілактики дітей 1410
У МОЗ закуплять 1,1 мільйона доз вакцини проти поліомієліту для імунопрофілактики дітей

Медичні закупівлі України придбають на запит Мінохорони здоров'я 1,1 мільйона доз вакцин від поліомієліту на суму понад вісім мільйонів гривень.

Саме стільки потрібно для вакцинації дітей у 2024 році, повідомляє МОЗ. 

Як зазначають у Міністерстві охорони здоров'я, це жива ослаблена вакцина для профілактики поліомієліту (ОПВ) бельгійського виробництва (компанія «Glaxosmithkline Biologicals S.A»). За умовами договору МЗУ її поставлять наступного року.

Оральна вакцина проти поліомієліту (ОПВ) входить до переліку обов’язкових щеплень проти інфекційних хвороб, які включені до Національного календаря профілактичних щеплень. Щеплення за календарем є безоплатними для пацієнтів та закуповуються  коштом державного бюджету. 

«Попри повномасштабну війну Міністерству охорони здоров’я та за співпраці з міжнародними партнерами вдалося забезпечити безперебійну наявність вакцин для рутинної вакцинації на рівні кожної області, щоб новонароджені могли отримати всі обовʼязкові щеплення у пологовому, діти та дорослі — зробити їх у сімейного лікаря чи пункті вакцинації», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Для захисту від вірусу поліомієліту в Україні використовують два типи вакцин: інактивовану (ІПВ), що вводиться у вигляді ін’єкцій, та оральну (ОПВ), яку дають у вигляді крапель у рот. Краплі формують імунітет у кишківнику дитини, тим самим зупиняють поширення інфекції. Кожна дитина до 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліо — у 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років — це забезпечує захист на все життя.

Восени Медзакупівлі України уклали договори про закупівлю ще двох вакцин: проти дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигену (АДП-М) та від кору/паротиту/краснухи (КПК). Вони також входять до календаря профілактичних щеплень. Зокрема, дитина має отримати щеплення проти таких захворювань, як туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція.

Вакцини для рутинної вакцинації закуповуються в основному коштами державного бюджету. Частину ж вакцин, в разі збільшення потреби чи внаслідок надзвичайних ситуацій, постачають міжнародні партнери за зверненням держави. 

Зберігання та доставлення в регіони вакцини, отриманої від міжнародних партнерів як гуманітарна допомога, відбувається за підтримки проєкту «SAFEMed», USAID Україна — «Безпечні та доступні ліки для українців».

Читайте також: 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024