Волинянам нібито треба зібрати не менше 200 літрів крові через «колосальні втрати»: маніпуляція пропагандистів

06 Грудня 2023, 14:29
Донорство крові 593
Донорство крові

У мережі поширюють інформацію, нібито волинянам потрібно зібрати не менш ніж  200 літрів крові для поранених 14 бригади ЗСУ. Про це начебто пише регіональне ЗМІ «ВолиньPost». Згідно з оголошенням, в одного донора братимуть приблизно 450 мл крові. Пропагандисти округлюють цю цифру до 500 та підраховують, що кров потрібна близько 400 військовим. Бригада наразі воює під Куп’янськом та за цими підрахунками нібито зазнає «колосальних втрат». 

Утім, скриншот з новиною відредагували. Висновки про «колосальні втрати» безпідставні, розповідає команда фактчекерів «VoxCheck»

15 листопада ВолиньPost справді опублікували оголошення із закликом до мешканців області здати кров для підтримки військовослужбовців. КП «Володимирське територіальне медичне об’єднання» повідомило, що Володимирський відділ трансфузійної допомоги потребує донорської крові усіх груп та резус-фактору «мінус». 

Однак в оригінальному дописі немає інформації щодо обсягу крові, котрий потрібно зібрати. Як і про те, що потенційний донор має важити не менш ніж 200 кг. 

Ймовірно, скриншот новини відредагували. Насправді вага донора має бути не менш ніж 50 кг. Це одна з умов допуску до донорства. Крім того, донор має бути повнолітнім, без тимчасових (наприклад, нещодавно перехворіли, вживали ліки, зробили татуювання чи вакцинувалися), чи абсолютних (серцево-судинні захворювання, цукровий діабет тощо) протипоказань

450 мл — це стандартна допустима доза забору цільної крові. Ця цифра не показує потребу у донорській крові для військовослужбовців. Тож насправді невідомо, скільки крові потребує відділ трансфузійної допомоги КП «Володимирське територіальне медичне об’єднання». Відповідно, тези про «400 поранених» та «колосальні втрати» є безпідставними. 

Загалом донація цільної крові складається із двох етапів: медогляд і сама донація, яка займає не більше 10 хвилин. Під час медогляду у донора визначають групу крові та рівень гемоглобіну,  вимірюють тиск і пульс, перевіряють заповнену анкету та уточнюють стан здоров’я, спосіб життя. Донація проходить у спеціально обладнаному кабінеті для забору крові – маніпуляційній. 

Читайте також: У МОЗ спростували російський фейк про дефіцит ліків в аптеках

До 40 мл, на додачу до 450 мл, беруть для аналізу на захворювання, що можуть передати через кров (ВІЛ/СНІД, сифіліс, гепатит В і С та печінкових показників). Далі центрифугуванням отримується еритроцитарна маса, термін зберігання якої складає від 21 до 42 днів. Якщо повторні аналізи не виявлять протипоказань, кров після обробки видадуть для переливання реципієнту.

Для системи донорства крові краще та ефективніше працювати, коли донори приходять до центрів крові постійно, а не тільки у випадку значної надзвичайної ситуації або реагуючи на окремі повідомлення в ЗМІ чи соцмережах. Як пояснює Міністерство охорони здоров’я України, в Україні вибудуване системне планове донорство для забезпечення сталих запасів крові та її компонентів. Координацією доставки запасів між регіонами опікується спеціалізована державна установа «Український центр трансплант-координації». Якщо виникає потреба у рідкісній групі крові, а на доставку з іншого регіону немає часу, тоді звертаються до донорів із онлайн-бази. 

 

Потреби можуть збільшуватися в конкретному закладі, місті, області. Станом на 23 листопада по всій Україні стабільною лишається висока необхідність у донорській крові. Потреби крові динамічні та змінюються щодня залежно від обставин. Тож Міністерство охорони здоров’я України, Український центр трансплант-координації, центри крові можуть звертатися із відповідними оголошенням до громадян.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024