У МОЗ спростували російський фейк про дефіцит ліків в аптеках

22 Листопада 2023, 09:54
У МОЗ спростували російський фейк про дефіцит ліків в аптеках 1581
У МОЗ спростували російський фейк про дефіцит ліків в аптеках

Українцям на електронні скриньки масово розсилають фейкові листи про дефіцит ліків в аптеках та закликають замість ліків з доведеною ефективністю використовувати народні засоби.

В повідомленнях, які надіслані начебто від МОЗ, йдеться про те, що дефіцит ліків виник на тлі відмови України від лікарських засобів, вироблених на території РФ чи Білорусі, а також через ускладнену логістику, повідомляють у Міністерстві.

МОЗ заявляє, що дана інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої ІПСО. Наразі в аптечних мережах немає дефіциту жодної групи препаратів. Пацієнти мають доступ до оригінальних та якісних генеричних лікарських засобів. Всі ліки постачаються до аптек як від українських, так і від іноземних фармкомпаній (звісно, за винятком країн-агресорів — Росії та Білорусі).

Також дефіциту ліків немає у медичних закладах. У кожній лікарні сформовано резерв медикаментів, який необхідний для якісного та безоплатного лікування пацієнтів. 

 

Нагадаємо, що ще у 2022 році в Україні заборонили обіг ліків, вироблених у Росії та Білорусі. 

З початку повномасштабної війни МОЗ здійснює невідкладні заходи для забезпечення громадян всіма необхідними лікарськими засобами. Українські фармвиробники продовжують працювати. Також до України постачаються ліки провідних світових виробників. Дефіциту чи потенційного дефіциту лікарських засобів — немає. 

У МОЗ зауважують, що українці мають змогу отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою у межах програми «Доступні ліки». Наразі до програми входять 515 торгових назв лікарських засобів та медвиробів.

МОЗ також закликає використовувати лікарські засоби із доказовою ефективністю, попередньо проконсультувавшись з лікарем. Жодні «народні засоби» не замінять повноцінне лікування та недостатньо вивчені з точки зору безпеки та ефективності.

«Довіряйте лише офіційним джерелам інформації. Про всі важливі зміни МОЗ повідомляє на офіційному сайті Міністерства,  а також сторінках у фейсбук та телеграм», – зазначають у МОЗ.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024