Без вимагань грошей та скарг: з представниками перинатальних центрів обговорили надання медичної допомоги при пологах

13 Листопада 2023, 09:04
Пологи 512
Пологи

За пологи Національна служба здоров'я України сплачує законтрактованому медичному закладу від 15 тисяч гривень, відтак породілля не має турбуватися ні про що.

Таким чином, породілля не повинна турбуватися ні про що – вона має відчувати, що держава і лікарі дбають про неї та про її немовля. Про це на колегії МОЗ розповіла голова НСЗУ Наталія Гусак. 

«Однак завжди після таких виступів отримую фідбек від жінок: вони детально описують, що насправді пережили (даруйте, іншого слова тут підібрати не можу!) у деяких пологових відділеннях та перинатальних центрах країни! Наприклад, як у Тернопільському обласному клінічному перинатальному центру медичний персонал не підходив оглянути дитину, поки не заплатили 200 гривень за якісь медичні рукавички. До речі, з цього приводу ми отримали офіційну скаргу до НСЗУ, медзаклад визнав провину та відшкодував кошти», – розповіла Наталія Гусак.

У НСЗУ є скарги і про те, як лікарі не дають жодних пояснень жінкам в необхідності кесарського розтину. Інформована згода? В окремих закладах – це просто папірчик, зазначає голова НСЗУ.

Відтак у НСЗУ продовжують спільно з Міністерство охорони здоров'я України та UNICEF Ukraine комунікувати з керівниками пологових, перинатальних центрів та департаментів охорони здоров'я щодо надання неонатальної та перинатальної допомоги. Цього разу зустрілися з представниками Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей.

Як зазначає Наталія Гусак, епідемія «кесаревих» розтинів поширилася і на західну частину країни. І це не є нормою. 

«Бо як можна пояснити ситуацію в Мостиській лікарні, що на Львівщині, коли в місяць приймається всього лише вісім пологів і три з них шляхом кесерського розтину. Яка якість цієї допомоги?», – наголошує голова НСЗУ.

Усі показники надання неонатальної допомоги і порушення вже аналізують не з паперових звітів, а з електронної системи охорони здоров’я. 

Вже цього місяця НСЗУ розпочала моніторинг перинатальної і неонатальної допомоги (назви закладів, де вже працюють експерти, оприлюднені за посиланням: https://cutt.ly/rwWLD5u1).

Посилюють у НСЗУ і автоматичний моніторинг. Так само – і реагування на скарги пацієнтів, які є показником ризикоорієнтованої системи. Рекомендується керівникам закладів уже зараз починати змінювати ставлення та виконувати вимоги договору.

Читайте також: У пологових будинках «вигадують» діагнози новонародженим для отримання подвійної оплати від НСЗУ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024