У пологових будинках «вигадують» діагнози новонародженим для отримання подвійної оплати від НСЗУ

06 Листопада 2023, 12:36
Немовля 360
Немовля

Близько 200 тисяч жінок щороку народжують в Україні. Надважливо, щоб кожна з них, а також новонароджені отримували кваліфіковану та якісну медичну допомогу.

Породіллі отримують допомогу у рамках трьох пакетів послуг, які контрактуються НСЗУ: «Стаціонарна медична допомога без проведення хірургічних операцій», «Медична допомога при пологах» та «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках». Кожен з них гарантує безоплатні послуги для пацієнта, пише МОЗ.

«Ми робимо усе можливе для того, щоб лікарні були фінансово спроможні надавати кваліфіковану медичну допомогу пацієнтам. Але коли ми починаємо аналізувати якість наданих послуг, ми бачимо необхідність перегляду підходів до неонатальної допомоги. Пакет складних неонатальних випадків має спонукати надавати медичну допомогу у приймаючому закладі. А по факту ці лікарні перенаправляють маленьких пацієнтів у дитячі лікарні, і діти страждають під час транспортування. Лікарні, законтрактовані на надання перинатальної та неонатальної допомоги, мають у першу чергу дбати про пацієнтів, а не про отримання коштів від НСЗУ за начебто «хворих» дітей», – зауважив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час наради з департаментами охорони здоров’я та керівниками перинатальних центрів і пологових відділень.

Під час моніторингу медичних закладів, проведеного МОЗ та НСЗУ, виявили, що пологові та перинатальні центри свідомо вказують несправжні діагнози для новонароджених задля переведення їх до іншої лікарні або на іншу схему лікування. Це дозволяє отримувати подвійну, а інколи і потрійну оплату за одного маленького пацієнта. За попередніми розрахунками НСЗУ, за приблизно 30% дітей здійснювалась подвійна оплата медзакладам.

У середньому по країні майже 20% немовлят, які народилися хворими, переводять в інший заклад та зазнають негативного впливу внаслідок транспортування. В окремих лікарнях 100% немовлят, які вижили до 7 дня, були переведені до інших лікарень, попри те, що ці лікарні мали відповідні пакети послуг.

Також виявили, що в деяких лікарнях немовлятам ставлять діагнози, які не є патологією, а лише тимчасовим станом пацієнта і не мають бути причиною для «лікування». 

Також у 2023 році суттєво збільшилась кількість кесаревих розтинів порівняно з попередніми роками. Така динаміка може свідчити про виконання операції без медичних показів, а виключно задля отримання коштів за втручання. 

За підсумками наради надали рекомендації для керівників пологових та перинатальних центрів щодо вирішення проблемних питань та прийняття управлінських рішень.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024