З початку року в Україні виявили 46 випадків захворювання на кір: у МОЗ закликали до вакцинації

10 Листопада 2023, 10:41
Вакцинація від кору 1535
Вакцинація від кору

За три місяці в рамках «наздоганяльної вакцинації» проти кору дітей, які внаслідок війни, зміни місця проживання або інших обставин пропустили планові щеплення, вдалося вакцинувати 153 493 дитини.

Серед них перше щеплення отримали 68 488 дітей у віці від 2 до 17 років, другу дозу вакцини — 85 005 дітей віком від 7 до 17 років, повідомляє МОЗ.  

За Календарем профілактичних щеплень, кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та в 6 років.  Щеплення — безоплатні та дозволяють сформувати специфічний імунітет проти кору, паротиту та краснухи або в разі хвороби перенести її легше та уникнути таких ускладнень, як пневмонія, отит (вушна інфекція), енцефаліт (запалення мозку), паненцефаліт (захворювання головного мозку). Ліків проти кору не існує, тому вакцинація — єдиний засіб захисту проти захворювання у світі. 

Читайте також: Якими бувають ускладнення від кору: роз'яснення МОЗ

«Кір — це не «дитяча хвороба», а небезпечне інфекційне захворювання з важкими ускладненнями та навіть летальними випадками. Вакцинальна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору була спрямована саме на запобігання спалаху кору в Україні. Спалахи кору — циклічні і повторюються приблизно раз на п’ять років. Зараз, коли невакциновані діти повертаються до навчання у колективах, під час тривог перебувають у бомбосховищах, — ризик поширення інфекції зростає. Особливо небезпечне це захворювання для тих, хто за медичними протипоказами не може зробити щеплення. Тому батькам важливо подбати про захист своїх дітей; усі, хто пропустили щеплення, — зверніться до сімейного лікаря та вакцинуйте дітей. Особливо, якщо ви перебували за кордоном і зараз повернулись в Україну, — повідомте свого сімейного лікаря, які щеплення пропустили та пройдіть довакцинацію», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

 

Читайте такожЯк кір знищує імунну систему: роз'яснення Центру громадського здоров'я

У рамках підготовки кампанії з «наздоганяльної вакцинації» проти кору під час мікропланування в областях фахівці Центру громадського здоров’я визначили контингент у 260 тисяч дітей, які не мали щеплень. Сімейні лікарі адресно запрошували на вакцинацію, фахівці центрів контролю та профілактики хвороб в областях виїжджали на вакцинальні сесії у громади та місця проживання ВПО (внутрішньо переміщених осіб), у рамках партнерства МОЗ з ЮНІСЕФ щеплення проводили у громадських місцях: парках, вокзалах, центральних площах міст у дитячих точках «Спільно».  

Читайте також: Школа, садок, таксі: де можна заразитися кором

Наразі, за підсумками «наздоганяльної вакцинації», 60% дітей — це понад 153 тисячі — надолужили пропущені щеплення. Водночас майже 30% запрошених не з’явилися на вакцинацію через виїзд або тимчасове проживання за кордоном. Найбільше таких відмов зафіксували у Сумській та Чернігівській областях. У близько 8% дітей під час медичного огляду були підтверджені протипоказання до вакцинації, зумовлені станом здоров’я. Решта — відмовились від вакцинації через релігійні або особисті переконання. 

Читайте також: Що робити після контакту з хворим на кір нещепленій людині

Головна причина спалахів кору у світі — низьке охоплення профілактичними щепленнями. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення пройшли вакцинацію та сформували індивідуальний імунітет до хвороби. Востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках. Тоді померла 41 людина (з яких 25 — діти). 

Наразі за дев'ять місяців в Україні зареєстровано 46 випадків захворювання на кір (із них 24 — це діти до 17 років). Водночас за весь 2022 рік за даними Центру громадського здоров’я було зареєстровано всього 11 випадків. Тому надолужити щеплення лікарі радять не лише дітям, а і дорослим — після огляду та консультації у свого сімейного лікаря. Надолужити пропущені щеплення проти кору можна у будь-який час у кабінеті сімейного лікаря та пунктах щеплень. Вакцина — безоплатна та є у кожній області країни.

Читайте також: У МОЗ пояснили, чому деякі люди хворіють на кір, навіть якщо були повністю вакциновані

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024