Спалах гепатиту А є лише на Вінниччині, в решті областей фіксуємо поодинокі випадки, – МОЗ

07 Листопада 2023, 09:13
Гепатит А 851
Гепатит А

У період з 17 жовтня по 6 листопада на Вінниччині лабораторно підтвердили 245 випадків гепатиту А.

182 людини потрапили до лікарень: 128 (серед яких 24 дитини) пройшли лікування та виписані, ще 54 пацієнти залишаються у медзакладах, повідомляє МОЗ. 

У відповідь на спалах вірусного гепатиту А на Вінниччині посилили протиепідемічні заходи, зокрема тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках та ярмарках. Також фахівці Центрів контролю та профілактики хвороб провели додаткові перевірки на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням мешканців, харчовими продуктами та іншими епідемічно небезпечними сферами. Окрім того, посилили дезінфекцію водопровідних мереж. 

«Під час розслідування спалаху епідеміологи паралельно відпрацьовують всі можливі припущення щодо ймовірних джерел інфекції. Центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України в області обстежили майже 80% працівників в епідемічно небезпечних типах виробництва. Ця робота має завершитись цього тижня. За попередніми підсумками не виявили спільного джерела інфікування. Оскільки зараз переважає контактно-побутовий шлях передачі, впровадили вакцинацію осіб з кола близьких до хворих контактів, медичних працівників, це дозволяє зупинити поширення та локалізувати передачу інфекції. Кількість як госпіталізованих, так і нових випадків на Вінниччині зменшується, що говорить про ефективність протиепідемічних заходів та контроль над спалахом», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Читайте також: Що робити у разі підозри на гепатит А

На рівні області у відповідь на спалах гепатиту А доставили понад дві тисячі доз вакцини. Наразі вона передбачена для медиків, контактних осіб, дітей та створення резерву. На Вінниччині проти вірусного гепатиту А вже вакцинували 597 людей,  серед яких 549 медиків та 48 контактних осіб (рідних та близьких пацієнтів з підтвердженим діагнозом). 

Загалом у Вінницькій області з 17 жовтня по 5 листопада відібрали 337 проб води для лабораторного дослідження, обстежили 780 працівників епідемічно небезпечних сфер (ринки, підприємства, які виготовляють продукцію масового вживання).

Що таке спалах? 

Спалах інфекційної хвороби — це декілька захворювань на інфекційну хворобу, повʼязаних між собою спільним джерелом та (або) фактором передачі інфекції. 

Читайте такожМедики спростували інформацію про запровадження карантину на Закарпатті через гепатит А

У Вінниці за перші кілька днів захворіло більше ніж 10 людей з одного району міста, тому спеціалісти обласного Центру контролю та профілактики хвороб разом з фахівцями Центру громадського здоровʼя та медиками почали епідемічне розслідування джерел спалаху, а епідеміологічна ситуація була визначена як спалах вірусного гепатиту А. 

Чи може бути в Україні «епідемія гепатиту А»?

Випадки гепатиту А фіксуються на території України щороку в різних областях. Гепатит А має сезонність та зазвичай проявляється у холодну пору року. Наприклад, у 2022 році зафіксували 281 випадок. Здебільшого випадки не мають спільного епідеміологічного звʼязку, тобто одного спільного джерела інфікування, як зараз. 

Читайте також: Чи готова Волинська обласна інфекційна лікарня до спалаху гепатиту А

Станом на 6 листопада, випадки гепатиту А зафіксовані в таких областях:

  • Тернопільська (1 випадок), 
  • Закарпатська (11 випадків), 
  • Дніпропетровська (3 випадки). 

Також протягом жовтня зафіксували 12 випадків гепатиту А в Івано-Франківській області. В осередках проведено епідрозслідування та заключна дезінфекція. 

Кожен випадок окремо розслідують фахівці центрів контролю та профілактики хвороб — вивчають як джерело зараження, так і проводять аналіз контактного кола осіб, хто міг бути «переносником» вірусу або потенційно може бути інфікованим. Таким чином встановлюють обставини захворювання і локалізують подальше поширення вірусу. 

Загалом по країні за результатами проведення епідрозслідувань випадків захворювань на вірусний гепатит А не встановлено епідеміологічного зв’язку між випадками захворювань в різних областях.

Як передається гепатит А? 

Гепатит А не передається повітряно-крапельним шляхом, як, наприклад, COVID-19. Гепатит А — це хвороба, яку люди називають «хвороба Боткіна» або «хвороба брудних рук». Це захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту А, який передається фекально-оральним шляхом, найчастіше через брудні руки, інфіковану воду та їжу. 

Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. 

Які симптоми гепатиту А? 

Найпоширеніші симптоми вірусного гепатиту А — слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо помітили такі симптоми в себе чи близьких — негайно звертайтеся до свого сімейного лікаря.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.

У людей, які перехворіли гепатитом А, формується пожиттєвий імунітет. 

Яка профілактика гепатиту А? 

Найдієвішими способами профілактики захворювання залишається вакцинація та дотримання правил гігієни. Щоб уникнути поширення вірусу, і хворому, і здоровому потрібно ретельно мити руки, особливо після відвідування вбиральні, а також перед вживанням їжі. Не купувати продукцію на стихійних ринках. Якщо це харчі без індивідуального пакування, овочі чи фрукти — обов’язково мити їх та бажано «обдавати» окропом перед вживанням. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перш ніж пити. Не вживати молочні продукти, куплені на ринках, без попередньої термічної обробки. Купувати продукти швидкого харчування лише у відведених для цього місцях, перед вживанням «вуличної» їжі — мити руки та обробляти їх дезінфектором.

Читайте також: Гепатити: п'ять найбільш поширених міфів про хворобу, які ви маєте знати

Для профілактики інфікування вірусним гепатитом А існує безпечна та ефективна вакцина. Вона не входить до переліку безкоштовних щеплень згідно з Календарем профілактичних щеплень. Вакцини проти гепатиту А, які зареєстровані в Україні продаються на фармринку. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у епідемічно небезпечних сферах — закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024