ЮНІСЕФ доставив в Україну майже 240 тисяч доз життєво важливих вакцин для дітей

27 Жовтня 2023, 16:49
ЮНІСЕФ доставив в Україну майже 240 тисяч доз життєво важливих вакцин для дітей 442
ЮНІСЕФ доставив в Україну майже 240 тисяч доз життєво важливих вакцин для дітей

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив нову партію критично важливих вакцин для підтримки Національної програми імунізації в Україні та захисту дітей по всій країні від небезпечних захворювань, як-от поліомієліт та дифтерія. 

Як надійний партнер Міністерства охорони здоров'я України, ЮНІСЕФ закупив і доставив додаткові 156 960 доз інактивованої вакцини проти поліомієліту (ІПВ), 50 тисяч доз вакцини проти гемофільної інфекції типу b (Hib) та 32 тисячі доз вакцини проти дифтерії, правця та кашлюку (АКДП), пише ЮНІСЕФ Україна.

Закупівлю та доставку вакцин Hib та АКДП здійснено завдяки фінансовій підтримці Уряду Японії. 

«Діти мають право бути здоровими та захищеними від захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Критично важливо забезпечити безперебійне постачання вакцин для  імунізації за календарем щеплень в Україні, попри численні виклики, спричинені воєнними реаліями, — сказав Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін. — ЮНІСЕФ підтримує програму імунізації, надаючи вакцини для захисту дітей. Ми закликаємо батьків та опікунів перевірити графік щеплень своїх дітей та переконатися, що вони захищені». 

Вакцини, доставлені ЮНІСЕФ, здатні забезпечити ефективний захист від низки захворювань: 

  • Поліомієліт — небезпечне захворювання, яке вражає нервову систему і може призвести до паралічу або смерті. Наслідки паралічу можуть залишитися на все життя, а багато хворих на поліомієліт мають ризик отримати інвалідність. Єдиний ефективний спосіб запобігти цій хворобі — вакцинація. Захист послаблюється, якщо якісь дози вакцини не були введені, у такому разі необхідно надолужити пропущене щеплення.  Попри те, що Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) нещодавно оголосила про завершення спалаху поліо в Україні, що розпочався у 2021 році, поліомієліт залишається загрозою в усьому світі, і  вакцинація має продовжуватися згідно з календарем щеплень. 
  • Гемофільна інфекція може спричинити серйозні ускладнення. Гемофільна паличка типу b — це тип бактерій, здатних викликати небезпечні для життя захворювання. Найбільший ризик ця хвороба становить для немовлят і дітей, перебіг захворювання у них може бути важким. Навіть при успішному лікуванні можуть спостерігатися довготривалі наслідки, такі як втрата слуху, судоми, втрата кінцівок. Вакцинація — найкращий спосіб запобігти  Hib-інфекції. 
  • Кашлюк, дифтерія та правець можуть мати серйозні наслідки для здоров'я. Комбінована вакцина АКДП забезпечує ефективний захист одразу від трьох небезпечних інфекцій. Дифтерія вражає серце, нервову систему та нирки, внаслідок чого кожен п'ятий пацієнт помирає. Правець може вражати невакцинованих людей через контакт із брудом, що містить спори правця, якщо вони потрапляють у порізи або рани. Він вражає нервову систему і викликає судоми, рівень смертності сягає 70%.  Кашлюк дуже заразний,  вражає легені і викликає швидкий, сильний і неконтрольований кашель, що іноді призводить до повної втрати повітря з легенів. У немовлят це може призвести до небезпечних для життя затримок дихання (апное).  

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024