На Волині очікують зростання захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19: медики закликають до вакцинації

04 Жовтня 2023, 17:13
Грип та ГРВІ 1280
Грип та ГРВІ

З початку жовтня розпочався епідемічний сезон, з цього часу і очікується  зростання захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19. З 1 липня в Україні завершено дію карантину та надзвичайної ситуації, котра була оголошена у звʼязку з пандемією коронавірусу. COVID-19 виключено з переліку особливо небезпечних інфекційних хвороб.

Проте, вірус не зник, люди продовжують хворіти. Інфекція залишається,  як одне з сезонних захворювань нарівні з грипом та іншими респіраторними інфекціями, наголошують у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

За рік Україна реєструє близько шість мільйонів випадків інфекційних захворювань, 98% — це саме грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, у тому числі COVID-19. До цієї статистики буде додаватися також коронавірусна інфекція. Одночасна циркуляція вірусів грипу та коронавірусу SARS-CoV-2 і визначатиме активність епідемічного процесу.

В минулому сезоні, 2022-2023 на грип та ГРВІ, включно з коронавірусною інфекцією, перехворіло близько 145 тисяч волинян,  що становить 14% всього населення області.

Нагадаємо, грип — це інфекційне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.

Симптоми грипу:

  • раптовий початок хвороб;
  • головний біль;
  • ломота у м’язах і суглобах;
  • біль у горлі;
  • підвищення температури тіла до 38 °С і більше;
  • кашель;
  • в окремих випадках — блювота і пронос.

Щорічна вакцинація — найефективніший засіб для профілактики грипу та запобігання важким ускладненням хвороби. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. Проте, вакцинація проти грипу не буде захищати від COVID-19 й навпаки. Тому людина, яка має важкі супутні захворювання або інші важкі стани, або похилий вік, має отримати щонайменше два щеплення перед початком епідемічного сезону — і від COVID-19, й від грипу.

Передусім щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику: медичні працівники, вагітні, особи старше 65 років, позаяк  імунітет із віком послаблюється,  люди із хронічними захворюваннями, у котрих ризик ускладнень грипу значно підвищується, а також учителі  та усі, хто працює в місцях скупчення людей.

Читайте також: Які ліки насправді допоможуть вилікувати грип та застуду

Які щеплення вагітним жінкам радить зробити Міністерство охорони здоров'я

Вакцинуватися найкраще до початку циркуляції вірусів грипу (це жовтень-листопад), щоб утворилися імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно два тижні.

Вакцина  проти грипу доступна для населення на комерційному ринку, тобто через аптечну мережу. Наразі в аптеках області є вакцина Джісі флю квадривалент (Корея). МОЗ підтверджує щодо отримання щонайменше 60 тисяч доз вакцини проти грипу, що буде надходити в країну як гуманітарна допомога. Вона буде спрямована на рівні областей, щоб щепити на безоплатній основі медичних працівників та вагітних, оскільки це —  група найвищого ризику щодо грипу.

Також область забезпечена в достатній кількості вакциною КОМІРНАТІ (Пфайзер). Наявна і вакцина від Comirnaty від Pfizer—BioNTech для дітей віком від 5 до 11 років. Вакцинація проти COVID-19 доступна кожному і здійснюється безкоштовно! Щоб записатися на вакцинацію, подзвоніть сімейному лікарю, педіатру або в реєстратуру найближчої поліклініки. Декларація із сімейним лікарем для щеплень не обов’язкова.

Варто пам’ятати, що за перших симптомів грипу чи ГРВІ потрібно обов’язково звернутися до свого сімейного лікаря. Адже самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Читайте також: Аптеки отримають понад 114 тисяч доз вакцини від грипу, яка пройшла контроль якості

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024