Які ліки насправді допоможуть вилікувати грип та застуду

06 Лютого 2023, 12:49
Які ліки насправді допоможуть вилікувати грип та застуду 785
Які ліки насправді допоможуть вилікувати грип та застуду

Проти грипу та застуди існує безліч препаратів, але майже всі вони не мають доведеної ефективності, або лише знімають симптоми захворювання.

Противірусні препарати – це ліки, які допомагають організму боротися з вірусами. Ще вони бувають профілактичними та захищають від зараження інфекцією, пише 24 Канал.Здоров'я.

Фуфломіцини

Працюють такі ліки по-різному. Деякі противірусні знижують кількість вірусу, який активно розмножується в організмі, щоб допомогти імунній системі. Інші блокують рецептори, до яких віруси кріпляться, як ключ до замку, і впускають їх в організм. А ще противірусні роблять імунну систему менш сприйнятливою до інфекцій.

Ці ліки часто називають фуфломіцинами, тому що ефективність переважної більшості противірусних препаратів у лікуванні інфекцій не доведена. Зазвичай в інструкціях до пустушок пишуть, що вони працюють як імуномодулятори – підвищують здатність імунітету боротися з інфекціями.

Читайте такожФуфломіцини: чи дійсно «Корвалмент» – швидка допомога при болях у серці

Сюди можна зарахувати "Арбідол", усі препарати на основі інтерферону та інозину пранобексяку (гропринозин, новірин). Їх випускають у вигляді пігулок, крапель та ректальних свічок – щоб захистити організм із голови до п'ят. Але це так не працює.

Перелічені ліки – справжні фуфломіцини. Ви не знайдете їх у міжнародних протоколах з лікування ГРВІ. Але існують і справжні противірусні. Їх використовують у лікуванні гепатитів B та C, вірусів імунодефіциту людини, Ебола, герпесу. І грипу також.

Що справді допомагає проти грипу

У всіх клінічних рекомендаціях перевагу надають тільки двом препаратам: осельтамівір та занамівір. Вони відомі під торговими назвами "Таміфлю" та "Реленца".

Вони належать до класу інгібіторів нейрамінідази. Це означає, що ліки можуть блокувати фермент, що пропускає віруси в клітини організму. Вони зупиняють поширення інфекції, а ще роблять так, щоб ми менше страждали від нежитю, болів у голові та горлі, ломоти в тілі та лихоманки.

Але пити противірусні є сенс, якщо ви захворіли чи відчули симптоми наближення грипу протягом перших 48 годин. Насамперед ці ліки призначають людям, які хворіють на грип тяжко або перебувають у групі ризику. Це люди з ослабленим імунітетом або ті, хто страждає від хвороб серця та судин, цукрового діабету, а також вагітні на будь-якому терміні та особи старше 65 років.

Забудьте про антибіотики!

Лікувати грип та застуду антибіотиками не можна – вони не діють на віруси та будуть неефективними. Їх призначають лише при ускладненнях грипу, коли до вірусної інфекції приєднується бактеріальна, наприклад, пневмонія або отит.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024