Російські пропагандисти поширюють інформацію про спалах гепатиту В у військових 103 бригади ТРО

29 Серпня 2023, 12:52
Російські пропагандисти поширюють інформацію про спалах гепатиту В у військових 103 бригади ТРО 1130
Російські пропагандисти поширюють інформацію про спалах гепатиту В у військових 103 бригади ТРО

Користувачі мережі поширюють неправдиві повідомлення про початок епідемій в Україні, аби посіяти панічні настрої серед населення. Пропагандисти поширюють схожі повідомлення та заявляють, що в Україні спалах гепатиту В. Відбулося це нібито через військового зі 103-ї окремої бригади Територіальної оборони ЗСУ, який першим підхопив хворобу.

За підтримки проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» «VoxCheck» щотижня аналізує та спростовує наративи щодо системи охорони здоров’я, які поширює російська пропаганда в інформаційному просторі України, Білорусі, росії.

Пропагандистські телеграм-канали заявляють, нібито на Львівщині вдвічі зросла кількість хворих на гепатит В, а першим хворим виявився військовий зі 103-ї окремої бригади Територіальної оборони ЗСУ. У дописі додають, начебто через антисанітарію у військових госпіталях зараження підхоплюють і самі лікарі. Пропагандисти зазначають, що проблема поширення гепатиту В серед військових спостерігається у всіх лікарнях України. 

Як насправді?

Наприкінці липня 2023 року керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України Наталія Іванченко справді повідомила про збільшення хворих на гепатит В. Зокрема за перші 6 місяців 2023 року виявили 49 нових випадків захворювань на гепатит В, що майже вдвічі більше ніж за такі ж пів року у 2022 році. За словами Наталії Іванченко, щороку реєструють нові хронічні випадки захворювання на гепатити В і С. 

Читайте також: Сіль, що тріщить та з запахом смаленої гуми: фейк чи правда

Однак Іванченко нічого не згадувала про першого хворого — військового зі 103-ї окремої бригади Територіальної оборони ЗСУ, як про це пишуть пропагандисти. Фактчекери не знайшли жодного повідомлення про зараження військових зі 103-ї окремої бригади ТрО ЗСУ в українських медіа або на сторінці самої бригади. Центр протидії дезінформації при РНБО України перевірили повідомлення пропагандистів у 103-й окремій бригаді ТрО ЗСУ та підкреслили, що інформація не відповідає дійсності. 

 

Розрізняють декілька видів гепатиту: А, В, С, D та E. Своєю чергою гепатит В — інфекційне захворювання печінки, яке може бути гострим (короткочасна і важка форма) або хронічним. Захворювання поширюється через контакт з інфікованою кров’ю або іншими рідинами організму, статевим шляхом, від матері до дитини (під час пологів) тощо. Серед поширених симптомів хвороби є жовтяниця (пожовтіння шкірних покривів та слизових оболонок), потемніння сечі, посвітління калу, нудота, болі в животі, блювання, надмірна втома. 

В інтерв’ю «Громадському радіо» лікарка-інфекціоністка, яка співпрацює з Національною гарячою лінією з питань вірусних гепатитів, Юлія Левчук розповідала, що зараз близько 660 тисяч українців хворіють на гепатит В. За словами лікарки-інфекціоністки, на гарячу лінію звертаються військові та медики. Найчастіше вони запитують про безплатне лікування гепатиту В, шляхи передачі захворювання, методи та терміни обстеження. 

Наприкінці березня 2023 року Юлія Левчук повідомляла, що від початку широкомасштабного вторгнення близько 10-15 військових щомісяця зверталися на гарячу лінію щодо захворювання на гепатити. 28 липня 2023 року головний державний санітарний лікар Ігор Кузін наголосив, що зараз в Україні щонайменше 5% українців інфіковані гепатитом С та 1,5% — гепатитом В. 

Водночас Міністерство охорони здоров’я України не повідомляло про нібито спалах гепатиту В в українських лікарнях. На гепатит В у 2019 році хворіло близько 632 тисячі українців, у 2021 році —  600 тисяч, а у 2022 році ця кількість зросла до 660 тисяч. Частково це відбулося внаслідок війни та переміщення осіб, які хворіють на гепатити, а також призову, під час якого обов’язково проводять тестування на інфекційні хвороби. 

 

Цей інформаційний матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки. Відповідальність за зміст цього інформаційного матеріалу, який необов’язково відображає погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» в рамках контракту №72012118C00001.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024