У Волинській обласній лікарні розповіли, як пацієнту зареєструватись в листі очікування на пересадку органу

23 Серпня 2023, 13:29
Як пацієнту зареєструватись в листі очікування на пересадку органу 354
Як пацієнту зареєструватись в листі очікування на пересадку органу

Людина не може сама ухвалити рішення про пересадку собі якогось органа, бо він її часто турбує. Це вирішує лікар, зокрема, трансплантолог. 

За наявними показами пацієнта реєструють у так званому листі очікування. За кожним претендентом на пересадку закріплений лікар, який контролює здоров’я хворого, роз'яснюють у Волинській обласній клінічній лікарні. 

Пацієнт, який потребує гемодіалізу, може отримати родинну донорську нирку ще до його початку, якщо є така можливість. Бо ризики й ускладнення менші, говорить лікар спеціалізованого відділення Волинської обласної лікарні Іван Марчук.

Волинська обласна клінічна лікарня має закритий цикл ведення трансплантації. Це означає, що можливості дозволяють провести комплексну діагностику організму, аби визначити, чи немає протипоказів до проведення трансплантації, забезпечити належний післяопераційний догляд та імуносупресивну терапію.

Коли пацієнта вносять у лист очікування, він зобов’язаний постійно перебувати на зв’язку з лікарем, розповідає трансплант-координаторка Тетяна Мигалега, і повідомляти про найменші захворювання, навіть про нежить. Бо при активних інфекційних захворюваннях трансплантація протипоказана, адже після пересадки пацієнт отримує імуносупресивну терапію задля того, щоби не було відторгнення трансплантованого органа. Тому захисні функції організму ослаблені, наголошує Іван Марчук.

В Україні пацієнт може обрати лише один центр трансплантації, в якому може знаходитися в листі очікування.

Наразі в листі очікування Волинської обласної клінічної лікарні перебувають майже 60 реципієнтів.

Трансплант-координаторка Тетяна Мигалега описала механізм, що треба для того, аби пацієнта зареєстрували в листі очікування.

У листі очікування пацієнта можуть зареєструвати, якщо:

1) Він маєте термінальну стадію захворювання.

2) Його проконсультував трансплантолог.

3) Пацієнт повністю обстежений в стаціонарі й не має протипоказів до трансплантації.

4) Лікарі провели консиліум, де встановили необхідність трансплантації та статус екстреності.

5) Пацієнт заповнив всі необхідні документи.

6) Щотри місяці пацієнт оновлює сироватку крові.

Дзвінок від трансплант-координатора означає:

1) програма «ЄДІСТ» визначила пацієнта у парі «донор-реципієнт», а отже, він є претендентом на донорський орган;

2) Відповідно до цієї програми, пацієнт мусить якнайшвидше приїхати в центр трансплантації і мати з собою необхідні документи й щоденні ліки. Часу на збирання «тривожної валізи» не буде. Її треба скласти заздалегідь. У той же час пацієнт мусить бути готовим до того, що незважаючи на те, що пацієнта обрала Програма, у трансплантації можуть відмовити, якщо він не виконає умови, передбачені для реєстрації в Листі очкування або виявиться його імунологічна несумісність з донором. Проте місце пацієнта в листі очікування зберігається;

3) зазвичай телефонують увечері або вночі, тому на зв’язку треба бути цілодобово. Тож і потрібно завчасно подбати про гарантований транспорт/доїзд. У дорозі не можна їсти та пити;

4) у цей час у клініці проводять тести на імунологічну сумісність донора та реципієнта (cross-match). Так визначають, кому саме з рейтингу реципієнтів конкретний орган підходить найбільше;

5) після приїзду в клініку пацієнт здає необхідні аналізи, лікарі повністю оцінюють його стан;

6) коли трансплантологи визнали вилучені органи придатними до пересаджування й уже готові аналізи реципієнта, консиліум лікарів відділення й анестезіологів визначає реципієнта, який найбільш імунологічно сумісний із донором;

7) Пацієнт має розуміти, що на будь-якому етапі все може змінитись або ж тест може показати його несумісність із донором. Тобто дзвінок від трансплант-координатора НЕ ЗАВЖДИ ДОРІВНЮЄ трансплантації.

«І будьте відповідальними та прискіпливими до стану Вашого здоровʼя, бо від цього залежить Ваш шанс на трансплантацію», – зазначають у Волинській обласній клінічній лікарні.

Читайте також: Чути серцебиття рідного в грудях врятованої людини: як в Україні змінюється культура донорства

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024