До медичних закладів доставили понад 258 тисяч антиген-тестів на визначення COVID-19

17 Серпня 2023, 13:54
Коронавірус 1051
Коронавірус

В кожну область розподілили 258 425 швидких діагностичних тестів для виявлення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, що спричиняє COVID-19.

Антиген-тест дає можливість у разі підозри на COVID-19 упродовж кількох хвилин визначити наявність вірусних білків і таким чином виявити інфікування в найактивнішій фазі перебігу захворювання, щоб запобігти подальшому розповсюдженню вірусу, повідомляє МОЗ.

Рівень чутливості таких тестів становить близько 96 %, для їх застосування не потрібні лабораторні умови. Тести закуплені у межах спільного проєкту МОЗ України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» у співпраці зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

«Забезпечення медзакладів антиген-тестами для діагностики один із обов’язкових заходів в рамках підготовки до епідсезону. Ми також продовжуємо секвенування вірусу, яке дозволяє відстежувати наявні штами та характер мутацій, щоб вживати оперативних заходів в разі збільшення випадків COVID-19 восени та взимку. Людям, які пропустили щеплення зараз варто поновити захист. Рекомендований курс це чотири щеплення, вакцина залишається безоплатною та є у всіх регіонах країни», – зазначив заступник міністра, головний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Вакцинація залишається рекомендованою, особливо людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання, старшим за 60 років, які перебувають у групі ризику важкого перебігу захворювання. Транспортування та зберігання вакцин за умов дотримання холодового ланцюга на рівні областей забезпечують центри контролю та профілактики хвороб. Зробити щеплення можна у сімейного лікаря або у пункті щеплення. 

Нагадаємо, загальний рекомендований курс з вакцинації проти COVID-19 — це чотири щеплення. Через п'ять місяців після первинного курсу вакцинації необхідно зробити перший бустер. Друга бустерна доза рекомендована всім повнолітнім з інтервалом щонайменше чотири місяці після першої. Також в Україні дозволена вакцинація проти COVID-19 з 5-річного віку.

Довідково: Нині на території України циркулює близько 14 різних штамів коронавірусу. Досі понад 12 мільйонів українців не зробили перше бустерне щеплення проти Covid-19, тоді як загальний рекомендований курс вакцинації – чотири щеплення. 

Нагадаємо, що у світі дедалі частіше реєструють новий варіант уже відомого штаму коронавірусу Омікрон, який назвали Еріс (Eris). Він швидко поширюється у Великій Британії, Індії та інших країнах.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024