На території України циркулює 14 штамів COVID-19, – МОЗ

09 Серпня 2023, 09:11
Коронавірус 1084
Коронавірус

Наразі на території України циркулює близько 14 різних штамів вірусу.

Секвенування дозволяє відстежувати наявні штами та характер мутацій, які виникають — для вживання оперативних заходів в разі збільшення випадків захворюваності восени і взимку, зазначають у МОЗ.

«Нові випадки захворювання лікарі реєструватимуть аналогічно до грипу та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій. У кожній області спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб продовжать відбирати зразки, лабораторно досліджувати штами та вивчати мутації, які виникають. Рекомендована вакцинація залишається безоплатною у сімейного лікаря та пунктах щеплень. Людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; старшим за 60 років; які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби, необхідно подбати про імунний захист та зробити щеплення», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Читайте такожЧи потрібно припинити прийом інших препаратів, щоб зробити щеплення проти COVID-19

Як нагадують у Міністерстві охорони здоров'я, вакцинація залишається рекомендованою та безоплатною для всіх українців. Вона доступна на рівні кожного регіону. Транспортування та зберігання за умов дотримання холодового ланцюга на рівні областей забезпечують центри контролю та профілактики хвороб. Зараз вони посилюватимуть роз’яснювальну роботу з населенням. 

На цьому під час четвертої спільної наради щодо розвитку системи громадського здоровʼя МОЗ України, Центру громадського здоров’я України, Всесвітньої організації охорони здоровʼя, керівників обласних ЦКПХ наголосив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Читайте також: Восени українцям загрожує дві інфекції: COVID-19 та кір, – імунолог Федір Лапій

Зробити щеплення можна у сімейного лікаря або у пункті щеплення. Наразі понад 12 млн українців не зробили перше бустерне щеплення проти COVID-19. Загальний рекомендований курс з вакцинації проти COVID-19 — це чотири щеплення. Через 5 місяців після первинного курсу вакцинації необхідно зробити перший бустер. Друга бустерна доза рекомендована всім повнолітнім з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої. Також в Україні дозволена вакцинація проти COVID-19 з 5-річного віку.

Від початку пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні зафіксовано понад 5,5 млн випадків. У групі ризику залишають люди із хронічними захворюваннями та старші за 60.

Читайте такожЧи може COVID-19 вплинути на розвиток цукрового діабету – пояснює ендокринологиня

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024