Чи може COVID-19 вплинути на розвиток цукрового діабету – пояснює ендокринологиня

27 Квітня 2023, 09:52
Чи може COVID-19 вплинути на розвиток цукрового діабету – пояснює ендокринолог 890
Чи може COVID-19 вплинути на розвиток цукрового діабету – пояснює ендокринолог

Після трьох років пандемії коронавірус досі викликає багато запитань, непорозумінь та побоювань. Як відомо, інфікування може провокувати численні порушення здоров’я. А чи справді  внаслідок коронавірусу можна захворіти на цукровий діабет – розповідає ендокринологиня Анастасія Соколова.

Твердження про те, що Covid-19 спричиняє розвиток цукрового діабету варто розглядати комплексно. Задля цього візьмемо до уваги дві різні категорії людей, пишуть «Факти. Здоров'я». 

Перша категорія – це люди, які хворіли на цукровий діабет, просто не знали про свій діагноз. Тобто в людей вже розвивався цукровий діабет в легкій формі, непомітній, без жодних скарг та без клінічних проявів.

Саме на тлі Covid-19  з’явилася пневмонія або будь-які інші показання для звернення до медичного закладу. Тоді і було діагностовано цукровий діабет, зазвичай ІІ типу.

«Справді, виходить, що збільшилась кількість пацієнтів з цим ендокринним захворюванням, але це виключно через те, що люди стали частіше звертатись до лікарів і відтак покращилась діагностика», – каже ендокринологиня.

Другий варіант також можливий. Одним із пускових механізмів цукрового діабету є вірус. Справа в тому, що цукровий діабет є генетично детермінованим. Тобто це захворювання, схильність до якого передається генетично. Саме схильність.

А от що запустить цей механізм – тут вже може бути багато причин. Одна з них вірусна. Важливо розуміти, що це стосується будь-якого вірусу.

Covid-19  вразив дуже велику кількість людей, відповідно цей пусковий механізм у багатьох активувався. І генетична схильність проявилась на тлі Covid-19, серйозного та небезпечного вірусу.

Генетична схильність передається щодо діабету будь-якого типу. Утім, частіше вірусна атака призводить у молодому віці до розвитку цукрового діабету I типу.

А щодо II типу, то основними факторами ризику зазвичай є: неправильний спосіб життя, надмірна маса тіла, недостатність фізичної активності або прийом деяких медикаментів. Але й Covid-19  також вплинув на цю тенденцію.

Слід пам’ятати, що під час захворювання на Covid-19 контроль цукру є обов’язковим для людей з діабетом.

Необхідне вчасне коригування та зниження рівня глюкози в крові, а не тривале перебування при високих цифрах, до яких людина навіть може звикнути. Чим триваліше людина перебуває з підвищеним рівнем глюкози в крові, тим більше ризик розвитку ускладнень цукрового діабету.

Базовий курс щеплення від Covid-19 допомагає захиститись від ускладнень, а бустерні дози підсилюють дію вакцини та забезпечують більш надійний захист. Дізнатись подробиці щодо вакцинації можна у свого сімейного лікаря або у пунктах щеплення.

Читайте також: Для лікарів та пацієнтів: в Україні запустили Національний портал з імунізації

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024