Восени українцям загрожує дві інфекції: COVID-19 та кір, – імунолог Федір Лапій

25 Липня 2023, 09:23
Восени українцям загрожує дві інфекції: COVID-19 та кір 1190
Восени українцям загрожує дві інфекції: COVID-19 та кір

COVID-19 зараз має літні «канікули», хоча наприкінці червня за тиждень близько тисячі осіб із коронавірусним захворюванням потребували госпіталізації, і на жаль, життя близько 20 осіб на тиждень не вдавалось урятувати. Восени очікується спалах захворюваності, і варто вже зараз захиститись від важкого перебігу та небажаних ускладнень, отримавши необхідну дозу вакцини.

Про це в ефірі Радіо Місто Над Бугом - 101,8 FM сказав імунолог Федір Лапій, голова НТГЕІ, консультант з вакцинації у спільних зі Світовим банком проєктах МОЗ України.

Водночас Федір Лапій зауважив, що в Україні є загроза епідемії кору, яка також може розпочатись восени. 

Він нагадав, що за Національним календарем щеплень дітям необхідні два щеплення проти кору у складі комбінованої вакцини КПК – проти кору, епідемічного паротиту, який ще називають свинкою, та проти краснухи. Їх отримують діти у віці 12 місяців та 6 років. 

Якщо дитина пропустила ці щеплення, їх треба до осені надолужити. Це дуже важливо, особливо з огляду на плани повернути у школах очне навчання у новому навчальному році. Саме тому в Україні розпочалась catch up кампанія з імунізації проти кору. Catch up – наздоганяти, бо понад 260 тисяч дітей не отримали вчасно перше або друге щеплення проти кору. Цих дітей необхідно захистити першочергово.

Нагадаємо, в Україні стартує загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору.

Про це та інші питання щодо захисту від інфекційних хвороб, зокрема про умови для екстреної вакцинації дорослих у разі різкого погіршення епідемічної ситуації – у відео.

Читайте також: В областях сформували 312 мобільних вакцинальних бригад для проведення щеплень проти кору для дітей — МОЗ

Читайте також: У МОЗ розповіли, кому не можна робити щеплення від кору

Існує ризик спалаху кору: на Закарпатті майже 8,5 тисяч дітей не мають жодного щеплення КПК

На Волині від кору планують вакцинувати майже дев'ять тисяч дітей

Що робити, коли в лікарні немає вакцини проти кору

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024