В Україні стартує загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору

17 Липня 2023, 13:43
В Україні стартує загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору 964
В Україні стартує загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору

В рамках кампанії напередодні нового навчального року лікарі та мобільні вакцинальні бригади будуть проводити щеплення дітей, які внаслідок війни або інших обставин пропустили вакцинацію.

Для цього розроблені і прийняті обласні плани проведення кампанії, визначено обласних координаторів і залучено до «підчищаючого раунду» з імунізації заклади охорони здоровʼя, пункти щеплень та мобільні вакцинальні бригади, які проводитимуть виїзні сесії у таборах та у віддалених населених пунктах областей, повідомляє МОЗ

«На рівні областей країни буде відбуватись вакцинація проти кору дітей, які пропустили одне чи два щеплення. Особлива увага до дітей, які переїхали до інших областей: вони зможуть зробити щеплення та перевірити вакцинальний статус у лікарнях чи пунктах щеплень. У 2022 році обовʼязкове щеплення проти кору, згідно з національним календарем щеплень, отримали лише 69% у віці 6 років. Щоб не допустити спалах кору зараз ці щеплення мають бути надолужені, а діти — довакциновані. Загалом у рамках кампанії заплановано провести понад 260 тисяч щеплень, не враховуючи рутинну вакцинацію», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Вакцина проти кору, паротиту та краснухи (далі  — КПК) доставлена до кожного регіону. 657 тисяч доз комбінованої вакцини КПК на підтримку Національної програми імунізації в Україну доставив дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Читайте також: Жителів Рівненщини закликали надолужити щеплення від гепатитів

«Ліків проти кору не існує, проте існує ефективний спосіб запобігти цій хворобі — захистити себе та дітей можна за допомогою вакцинації. Якщо ваша дитина пропустила планове щеплення, важливо його надолужити. ЮНІСЕФ доставив необхідні для цього вакцини в Україну», — сказав Мухаммад Тарік Ікбаль, спеціаліст ЮНІСЕФ з імунізації.

Головна причина спалахів кору — низьке охоплення профілактичними щепленнями проти кору дітей у попередні роки. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет до цієї хвороби. І цього краще досягти через вакцинацію. Адже хвороба часто має тяжкий перебіг, з розвитком ускладнень. Високого рівня охоплення вакцинацією першочергово необхідно досягти серед дітей.

«Доступ до якісних послуг вакцинації та своєчасна імунізація — запорука запобігання спалахам кору. ВООЗ та партнери працюють над тим, щоб зробити вакцини доступними для всіх. Від початку вторгнення російської федерації в Україну та розвʼязання повномасштабної війни, ми підтримуємо уряд у наданні послуг з імунізації, зосередившись на вразливих групах населення, таких як внутрішньо переміщені особи та люди, які проживають у віддалених сільських районах, а також проводимо загальнонаціональні просвітницькі та інформаційні кампанії і тренінги для медичних працівників. 59 автобусів, які ми передали Міністерству охорони здоров’я, вже активно використовуються мобільними медичними бригадами для роботи у віддалених сільських районах та проведення щеплень проти кору, COVID-19, правця та дифтерії»,  — зазначив представник ВООЗ в Україні д-р Ярно Хабіхт.

Кір – небезпечна хвороба, яка є загрозою для невакцинованих дітей та дорослих. Вона передається повітряно-крапельним шляхом і є надзвичайно заразною. З 10 нещеплених людей, які контактували з хворим, 9 захворіють. Специфічних ліків проти кору не існує. Єдиним захистом від хвороби є вчасна вакцинація. 

Діти мають отримати два щеплення вакциною КПК: в 1 рік та в 6 років. Якщо дитина пропустила планове щеплення, потрібно наздогнати його якнайшвидше.

Дітям старше 6 років, які не мають жодного щеплення КПК, рекомендовано ввести дві дози вакцини з інтервалом між ними не менше 1 місяця.

Діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, онкологію, серцево-судинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже такі діти вразливіші до інфекцій, перебіг хвороби в них зазвичай важчий, а ускладнення — серйозніші.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024