Як зберегти дитячий зір: консультація лікарки-офтальмологині з Луцька

02 Серпня 2023, 11:19
Як зберегти дитячий зір: консультація лікарки-офтальмологині з Луцька 645
Як зберегти дитячий зір: консультація лікарки-офтальмологині з Луцька

Одними із найбільш поширених запитань батьків до лікарів є збереження зору у дітей.

Тож на питання про те, як зберегти здоровий зір у дитини, відповідає Наталія Мельник, дитяча лікарка-офтальмологиня, яка веде прийом у відділенні Луцької міської дитячої поліклініки, повідомляє у спільноті «Медицина Луцьк» директорка поліклініки Оксана Лєщинська. 

Працюючи офтальмологом близько року після завершення інтернатури, Наталія Мельник уже отримала довіру багатьох маленьких пацієнтів, адже в роботі намагається застосовувати індивідуальний підхід до кожного. Батькам варто використовувати наступні рекомендації лікаря, необхідні для того, щоб дитячий зір не погіршувався:

 «Щоб зберегти зір, необхідно в першу чергу перевіряти його стан під час планових оглядів в офтальмолога, особливо коли йдеться про дітей шкільного віку. Дитина може не скаржитися на зір, який погіршується повільно, і просто пристосовується до цих змін, звикаючи до них. Тому планові медичні огляди, особливо перед першим класом, обов’язкові для усіх», –  каже офтальмологиня.

Наступна вимога – контроль часу, проведеного в гаджетах. До дворічного віку дитині узагалі не рекомендується використовувати ні телефон, ні планшет. Від трьох до п’яти років – рекомендується проводити у гаджетах не більше години часу в день. Від шести до десяти років – півтори години в день. В 11-13 років – до двох годин в день.

Під час використання гаджетів необхідно робити перерву кожні 20-30 хвилин. Чим більший екран комп’ютера чи телевізора і чим далі він знаходиться від очей – тим краще для здоров’я зору.

При навчанні в онлайн-форматі варто використовувати правило «20-20-20». Це означає, що кожні 20 хвилин потрібно дивитися на відстань 20 футів (6 метрів) упродовж 20 секунд. Під час навчання дуже добре, якщо поруч є вікно і дитина може регулярно переводити погляд на вулицю, в небо тощо. Також потрібно, щоб протягом 20 секунд перерви дитина часто кліпала для зволоження очей. Таке правило поступово увійде в звичку.

Читайте також: У центрі НЕЗЛАМНІ розпочинають пілотний проєкт з реабілітації людей, які втратили зір внаслідок війни

Наступне правило, необхідне для кожної дитини – прогулянки на свіжому повітрі при денному світлі мінімум дві години щодня. А також – достатня кількість сну, який впливає на вироблення гормону мелатоніну, що також є необхідністю для збереження здорового зору. За дві години до сну краще взагалі вимкнути гаджети. А якщо й використовувати, то не в темноті, а при світлі.

Збалансоване харчування також має вплив на здоров’я очей, як і контроль за рівнем вітаміну D, особливо якщо у когось із близьких родичів уже є порушення зору».

Читайте такожЧи правда, що читання при тьмяному світлі може погіршити зір

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024